Donald Trumpot tényleg érdekelheti Grönland megvásárlása

2019.08.18. 21:52

Az amerikai elnök gazdasági tanácsadója szerint Donald Trump tényleg érdeklődik Grönland esetleges megvásárlása iránt.

Larry Kudlow a Fox News amerikai hírtelevízióban azt mondta vasárnap, az elnök járatos ingatlanvásárlási ügyekben, és majd megvizsgálja a kérdést. A tanácsadó nem akar arról találgatásokba bocsátkozni, hogy egy ilyen ügylet hova vezethetne, de annyit elmondott, hogy a Dániához tartozó, autonómiát élvező sziget értékes ásványkincsei miatt stratégiai jelentőségű az Egyesült Államok számára.

Grönland természetesen Dánia része

– mondta Kudlow.

Sajtóértesülések szerint Donald Trump - hol komolyabban, hol viccelődve - többször is felvetette már vacsorák és beszélgetések alkalmával Grönland megvásárlását Dániától, és

a Fehér Ház jogi tanácsadói hivatalának két munkatársát meg is kérte, vizsgálják meg az ügylet lehetőségét.

Az 56 ezer lelket számláló, stratégiai fekvésű Grönland, amely egykor egy kontinenst alkotott Észak-Amerikával, a Föld legnagyobb szigete és a Dán Királysághoz tartozó autonóm terület. Egy 2009-ben rendezett népszavazás után a grönlandiak megkapták a rendelkezési jogot a természeti kincseik felett, és a nyelvüket - az inuitot - is hivatalos nyelvként ismerik el.

Donald TrumpForrás: AFP/Nicholas Kamm

Donald Trump szeptember elején Dániába látogat. Korábban itt részleteztük, hogy nem ez lenne az első olyan eset az USA területgyarapításának történetében, amikor szabályos adásvétellel kerülnek az államhoz új területek, és Grönland esetében sem Trump lenne az első amerikai elnök, aki megpróbálná a stratégiailag fontos szigetet országának megszerezni. Harry Truman 1946-ban vetette fel, és akkor az Egyesült Államok meg is próbálkozott az ügylettel.

Elemzők szerint Grönland fontos hely az amerikai nemzetbiztonsági érdekek szempontjából. Az Egyesült Államok és Dánia közötti, évtizedekkel ezelőtt megkötött védelmi szerződés korlátlan jogot ad az Egyesült Államoknak a Grönland északnyugati részén lévő Thule légitámaszpont működtetésére.

Ez egyébként az Egyesült Államok legészakibb katonai támaszpontja, mintegy 1500 kilométerre fekszik az Északi-sarktól,

és része az amerikai ballisztikusrakéta-jelző rendszernek. Ezt a támaszpontot használja az amerikai légierő űrparancsnoksága és az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) is.