Kína hamarosan kijön a saját digitális pénzével

kínai jüan bankók
--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Huaibei city, east China's Anhui province, 25 November 2016. China's central bank has scrapped reserve requirements of 20 percent for financial institutions settling foreign exchange forward yuan positions, an official said Monday (11 September 2017). The foreign exchange risk reserve ratio was reduced to zero, according to Sun Guofeng, head of the financial research institute affiliated to the People's Bank of China (PBOC). Meanwhile, the PBOC's substantial supervision on the reserves put aside by foreign financial institutions was also loosened. The adjustment was made as the current market environment has changed greatly, which means counter-cyclical macro-prudential policies have given way to a neutral monetary policy, Sun said. Sun said interest rates are primarily determined by economic fundamentals.
Vágólapra másolva!
A kínai jegybank már majdnem kész arra, hogy kibocsássa a saját digitális valutáját – közölte az intézmény egyik vezető tisztségviselője. A lépéssel Peking igen izgalmas helyzetet teremthet a devizapiacon, de különösen a kriptovaluták világában.
Vágólapra másolva!

A kínai jegybank (People's Bank of China, PBOC) alelnöke a napokban jelezte, intézménye „majdnem készen áll" arra, hogy kibocsássa a saját digitális fizetőeszközét – írja a CNBC. A bank szakemberei egyébként már öt éve dolgoznak a digitális valután.

A pekingi központi bank azonban nem az egyetlen jegybank, amely foglalkozik a saját digitális valuta ötletével.

Európában például a svéd jegybank (Riksbank) szintén jelezte, hogy vizsgálják a lehetőséget.

A hírek szerint a PBOC egy kétlépcsős rendszeren keresztül tervezi kibocsátani a digitális pénzt, amelyben a jegybank és a kereskedelmi bankok egyaránt jogos felhasználók lennének. Technológiai oldalról a PBOC azt közölte, nem kizárólag a bitcoinnál is ismert blokklánc (blockchain) technológiára támaszkodnak, hanem inkább egy semlegesebb rendszert kívánnak fenntartani, amelyben nyitottabban kezelhetnék a szükséges technológiák alkalmazását.

Nagy dobásra készül a kínai jegybank Forrás: Imaginechina/Liu zhuoqun - Imaginechina/Liu Zhuoqun

Vannak azonban olyan elemzők, akik – részben épp a mögöttes technológiával kapcsolatos homályos információk miatt – nem látják egyértelműen, pontosan milyen előnyei lesznek a kínai digitális valutának a már létező rendszerrel szemben. A CNBC-nek egy szakember például közölte,

lehetséges, hogy itt egy olyan fizetőeszközt dobnak piacra, amely teljesen eltér majd attól, ahogy ma a kriptovalutákat ismerjük.

A pekingi törekvések érdekessége, hogy pont olyan időszakban jöhet a kínai digitális valuta kibocsátása, amikor számos jegybank éppen jelezte, erősen szkeptikus a Facebook saját pénzének, a Librának, a tervével kapcsolatban. Az persze fontos különbség, hogy a Librát egy magánvállalatokból álló csoport bocsátaná ki, és komoly eltéréseket mutatna a hagyományos kriptovalutákhoz képest. Mindazonáltal a Facebook terve a PBOC-t sem kerülte el. A kínai központi bank a múlt hónapban jelezte, meglátása szerint a Librát jegybanki felügyelet alá kellene vonni.