Vonzó a nyári diákmunkaprogram

Helmeczy Levente diák diákmunka diákmunkás ÉPÜLET fiú FOTÓ FOTÓTÉMA gimnazista gyár HASZNÁLATI TÁRGY irat LAKBERENDEZÉSI TÁRGY rendez szekrény SZEMÉLY tanuló TÁRGY tükröződés
Nyíregyháza, 2013. július 22. Helmeczy Levente gimnáziumi tanuló, diákmunkás iratokat rendez a Hübner-H Kft. gyárában Nyíregyházán 2013. július 22-én. A Világgazdaság gazdasági napilap szerint a válság előtti szintre emelkedett a diákmunka piaca, a felsőoktatással járó nagyobb költségek miatt egyre élénkebben keresik a tanulók a munkavállalási lehetőséget. A német Hübner cégcsoport rendszerellátóként közlekedéstechnikai és gyógyászati ágazatok számára gyárt gumi és műanyag alapanyagú termékeket. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Kibővítette a nyári diákmunkaprogram keretösszegét a Pénzügyminisztérium, miután minden eddiginél nagyobb érdeklődést tapasztaltak idén a fiatalok részéről - mondta el a Magyar Nemzetnek Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár.
Vágólapra másolva!

Már átlépte a 30 ezer főt az államilag finanszírozott diákmunkaprogramban résztvevők száma - mondta a lapnak az államtitkár. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a minisztérium 400 millió forinttal kiegészítette a program keretösszegét, a fiatalok kereseti lehetőségének bővítéséhez így immár mintegy 4 milliárd forinttal járul hozzá az állam.

A program augusztus 31-ig tart, az államtitkár a dolgozni vágyó fiatalok létszámának további emelkedésére számít addig.

Egy diákmunkás iratokat rendez a Hübner-H Kft. gyárában Nyíregyházán Forrás: MTI/Balázs Attila

Bodó Sándor elmondta, hogy a keretösszegből

a legtöbb, mintegy 27 ezer diáknak a nyári hónapokban az önkormányzatok adtak munkát.

Az önkormányzatoknál a fiatalok keresetét teljes mértékben az állam állja, beleértve a szociális hozzájárulási adót is.

Az államtitkár arról is beszélt a lapnak, hogy a turizmus és a vendéglátás területein 2900-an, míg a mezőgazdasági vállalkozásoknál 470-en helyezkedtek el. Esetükben a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó összegének 75 százalékát kaphatják meg a munkáltatók, így csupán a fennmaradó bérköltséget és a járulékokat kell megfizetniük a diákmunkások után.

Bodó Sándor megjegyezte, hogy a legtöbb diák Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében vesz részt a programban, amely "érdemben segíti a munkaerő-kereslet kielégítését ezekben a térségekben".

Az államtitkár szerint óriási lehetőséget jelent a program mind a fiataloknak, mind a támogatásban részesülő településeknek, vállalkozásoknak.