Már a 2000 dolláros csúcs felé araszol az arany ára

aranyrúd arany rúd RECORD specialised old price COMMERCE wire supply HEAT golden YELLOW COLOUR CAST bars form GOLD liquid SILVER solid anp heights carat risen FLAME amsterdam pure OVEN koen sheen suyk melt lust
2010-10-07 AMSTERDAM - The gold price has risen to record heights. The company Cookson-Drijfhout is specialised in remelting old gold and silver. A man holds two gold bars. ANP XTRA KOEN SUYK
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban az arany árát számos különböző támogató tényező fűtötte. Most pedig vannak már olyan optimista elemzők, akik szerint a nemesfém hamarosan elérheti a 2000 dolláros unciánkénti árfolyamot is
Vágólapra másolva!

Ahogy az elmúlt napokban felerősödött a kockázatkerülő hangulat a világ tőzsdéin, az arany ára folyamatosan araszolt fölfelé. Ráadásul az elmúlt néhány hónapban számos kedvező tényező együttállása eredményezte azt a befektetői véleményt, mely szerint az arany lehet az idei év legjobb befektetése. Noha a 2000 dolláros árfolyam még elég messze van, egyes elemzők szerint nincs kizárva a rekord magasság – írja a MarketWatch.

A kereskedelmi háború, a globális jegybanki aranyétvágy, valamint a kiújuló recessziós félelmek egyaránt támogatják az arany, mint hagyományos menedékeszköz, drágulását.

A decemberi szállítású nemesfém például csütörtökön 2013 óta nem látott kereskedési aktivitást tapasztalhatott, és a határidős jegyzés a nap folyamán elérte az 1531 dolláros szintet is.

Közép-európai idő szerint péntek kora délután az arany ára 0,5 százalékos csökkenés mellett 1523 dolláron állt.

Az arany unciánkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Az igazán optimista elemzők azonban nem azzal számolnak, hogy az arany a rövidtávú félelmek miatt fog erősödni. Stan Bharti, a Forbes&Manhattan bank vezetője például úgy látja, sokkal inkább a hosszú távú trendek ágyaznak meg a nemesfém drágulásának. Kiemelte, a 2003-2004-es időszak után a befektetők elkezdtek „kemény eszközöket" vásárolni, és eltávolodtak a részvényektől, mivel egyre többen keresték a biztonságot.

Az elmúlt 8-10 évben viszont rendkívül erős bikapiac uralta a részvényeket, extrém alacsony kamatszintek mellett. Ez pedig a szakértő szerint igen veszélyes inflációs szempontból.

A teljes képet nézve tehát Bharti arra számít, hogy az arany unciánkénti árfolyama a jövő év végére eléri a 2000 dolláros szintet, míg a következő negyedévben 1480 és 1600 dollár között mozoghat a nemesfém árfolyama.

Eléri a 2000 dollárt az arany ára? Forrás: Shutterstock

A 2000 dolláros ár egyébként soha nem látott csúcsnak számítana. A mindenkori rekordot az arany 2011-ben állította be.

Akkor augusztus 22-én az 1891 dolláros árfolyamon nyugodott meg a kereskedés, de akkor volt 1918 dolláros napon belüli árfolyam is.

Végül van egy másik tényező is, amelyre szükség lehet ahhoz, hogy az arany elkezdje reálisan megközelíteni az 1800-2000 dolláros szintet. Ez pedig az amerikai dollár gyengülése, amelyre valós esély van, amennyiben az amerikai-kínai devizakonfliktus felélénkül, és a jüan gyengítésére a dollár gyengüléssel válaszol.