Ennyibe kerültek eddig a hongkongi tüntetések

Causeway Bay (Hongkong)
A jumble of skyscrapers in Causeway Bay, Hong Kong Island, Hong Kong, China, Asia
Vágólapra másolva!
A Refinitiv adatai szerint április óta mintegy 446 milliárd hongkongi dollárral csökkent a városállam kilenc legnagyobb ingatlanvállalatának piaci értéke.
Vágólapra másolva!

A Hang Seng Properties Index, ami az ingatlanfejlesztők részvénymozgását kíséri figyelemmel és listázza, 19 százalékkal esett vissza áprilisi csúcspontja óta.

Hongkongban a legdrágábbak az ingatlanok a világon: a helyiek és a nemzetközi befektetők egyaránt komoly pénzekkel szálltak be a pénzügyi központban épülő kisméretű lakások piacára.

Illusztráció Forrás: AFP/robertharding/Fraser Hall

A csökkenés az év elején kezdődött, ugyanis az amerikai-kínai vámháború, valamint a kínai gazdaság lassulása is hatással volt a város gazdaságára.

– nyilatkozta Louis Wong, a Phillip Capital Management igazgatója.

Hongkong gazdasága a második negyedévben csak 0,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adathoz képest, ami az évtized legalacsonyabb növekedési üteme.

– tette hozzá Wong.

Illusztráció Forrás: AFP/Photononstop/Eurasia Press

Az új lakások értékesítése az elmúlt három hónapban 60 százalékkal esett vissza az első negyedévhez képest – olvasható ki a Midland ingatlanügynökség adataiból. Eközben a Knight Frank ingatlanügynökség adatai azt mutatják, hogy

Hongkong lakásértékesítési volumene, csak júliusban, 21 százalékkal csökkent tavaly júliushoz képest.

A vállalat úgy véli, hogy a hongkongi lakáspiac további 5 százalékkal fog csökkeni az év második felében.

A Sun Hung Kai Properties – ami Ázsia harmadik leggazdagabb családjának kezében van – április óta 115 milliárd hongkongi dollárt vesztett, vagyis az akkori piaci értékének egyharmadát. és további számos ingatlanfejlesztő vállalat – mint például a Swire Properties, a Henderson Land Development vagy a Sino Land – részvényei is több mint 20 százalékot zuhantak április óta.