Véget ért a német gazdaság aranykora

Berlin, Reichstag
8. Németország - 40 milliárd dollár
Vágólapra másolva!
Nehéz időszakot él át a német gazdaság: az Európai Unió legnagyobb gazdaságában az elmúlt időszak sikerei után az idei második negyedévben ismét zsugorodott a GDP. Elemzők szerint recesszió fenyeget Németországban, és véget ért az ország gazdasági életét - ahogy a Le Figaro főcímében fogalmaz - az utóbbi tíz évben jellemző aranykor. 
Vágólapra másolva!

A német statisztikai hivatal, a Destatis közlése alapján

a német GDP a második negyedévben 0,1 százalékkal visszaesett az előző negyedévhez képest.

A GDP szerkezeti bontása egyelőre még nem ismert, de feltehetőleg az ipari termelés és az építőipar visszaesése áll a legnagyobb európai gazdaság csökkenő teljesítménye mögött.

Forrás: AFP/Ralf Hirschberger

A 0,1 százalékos visszaesésről tanúskodó második negyedéves GDP-adat elemzők szerint mindenesetre azt jelenti, hogy

a német gazdaság egy lépésre került a technikai recessziótól

(amihez két egymást követő negyedév negatív eredménye szükséges). Erre az elemzők szerint minden esély megvan, hiszen az európai gazdaságok állapotáról folyamatosan kiábrándító adatok látnak napvilágot.

Ahogy a Le Figaróban közölt táblázatból jól kivehető, Németországban a nemzeti össztermék az utóbbi egy évben kétszer mutatott visszaesést, egyszer stagnált és csak egyetlen alkalommal emelkedett negyedéves alapon.

Forrás: Le Figaro

Ahogy az euróövezet országaiban,

a német gazdaság teljesítményében is érzékelhető volt az elmúlt időszakot jellemző világgazdasági lassulás negatív hatása.

Erre ráerősített a kínai visszaesés: júliusban az ipari termelés 17 éve nem látott alacsony szintre esett vissza a világ második legerősebb gazdaságában. Az euróövezet országaiban ez a mutató a második negyedévben mindezek hatására a korábbi felére, 0,2 százalékra olvadt.

A hagyományosan exportvezérelt

német gazdaság pedig fokozottan érzékeny a külpiaci változásokra.

– idézte a Reuters Carsten Brzeski, az ING elemzőjének véleményét. A szakember szerint a kereskedelmi háború, a világgazdaságban uralkodó bizonytalanság és a számtalan gonddal küszködő autóipar megtették a hatásukat, és

a német gazdaság térdre kényszerült.

Forrás: Cezary Piwowarski / Wikipedia

Peter Altmaier német gazdasági miniszter is arról beszélt, hogy baj lehet: "kétségtelenül gyengélkedik a gazdaság, de még nincs itt a recesszió. Ha megtesszük a szükséges intézkedéseket, elkerülhetjük a bajt" – mondta.

Sokak szerint a kormány beruházási programot kell indítson, amelyről a napokban szivárogtak ki hírek a nyilvánosság felé.