Újra egyesül két nagy amerikai médiavállalat

2019.08.14. 14:39

Három éve folytat tárgyalást a CBS és a Viacom, aminek egyesülésére végre nemrég pontot tettek, így a két cég ismét a Shari Redstone üzletasszony által vezetett National Amusements holdingtársaság égisze alá kerül – írja a CNBC.

Az egyesített társaság vezérigazgatóját is megnevezték: Bob Bakish veszi kezébe a két vállalat irányítását. Az egyesülésnek köszönhetően a Redstone által vezetett vállalat további gyors ütemben növekszik.

Illusztráció

Forrás: AFP/2019 Getty Images/Drew Angerer

A CBS piaci kapitalizációja körülbelül 18 milliárd dollár, a Viacom értéke pedig 12 milliárd dollár. Az egyesített társaságok értéke mintegy 30 milliárd dollár lesz. Az egyesített vállalat értéke azonban még így is jócskán alulmarad a versenytársakétól, például az AT&T és Warner Media értéke 453 milliárd dollár, a Disney-é – amibe beletartozik a LucasArts és a Marvel is – 315 milliárd dollár.

A két vállalat szerdán kiadott közleménye szerint a ViacomCBS nevű új társaságban a CBS részvényesei 61 százalékos, a Viacomé pedig 39 százalékos részesedéssel bírnak. Együttesen több mint 140 ezer tévésorozat-epizód és 3600 film tulajdonjogát birtokolják.

A CBS és a Viacom többségi tulajdonosa a milliárdos médiamogul, Sumner Redstone és a lánya, Shari által birtokolt National Amusements holding.

A Viacom 1999-ben vásárolta fel a CBS-t, majd 2005-ben ismét kettéváltak. Az újraegyesítéssel az a cél, hogy a jobb együttműködés révén egy versenyképesebb vállalatot hozzanak létre a mammutcégek által uralt médiaiparban a fogyasztói szokások változásainak közepette.

Eközben a hagyományos médiavállalatoknak már a technológiai óriások műsorszolgáltatásával is versenyezniük kell, például az Amazon értéke 924 milliárd dollár, valamint a Netflixé 143 milliárd dollár – mindkét tartalomszolgáltató híres arról, hogy saját készítésű műsorokat kínál.

IllusztrációForrás: AFP/2019 Getty Images/Drew Angerer

A fúzió bejelentése után a Viacom papírjainak árfolyama 2,4 százalékkal 29,21 dollárra, a CBS-é pedig 1,4 százalékkal 48,7 dollárra nőtt a New York-i tőzsde elektronikus kereskedésében. 

A versenyhatósági engedélyek megszerzése után, várhatóan még az év vége előtt lezárják az ügyletet.

Több elemző is úgy véli, hogy a holdongtársaság további felvásárlást fontolgat, amibe a Discovery, a Stars Lions Gate, valamint a Univision médiavállalat is beletartozhat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK