A negatív nemzetközi hangulatban is erősödni tudott a forint

új forint bankjegyek
Vágólapra másolva!
Gyenge hetet tudhatnak maguk mögött a nemzetközi pénzpiacok, mivel az európai tőzsdék a múlt hét elején a kéthavi mélypontjukra estek. A negatív hangulat azután átterjedt a világ összes börzéjére. A forint viszont a negatív nemzetközi hangulat ellenére is erősödni tudott valamelyest.
Vágólapra másolva!

Kéthavi mélypontjukra estek az európai részvények hétfőn, mivel az amerikai vámtervek után nem csillapodott a globális eladási hullám. A nyersanyag-részvények szintén zuhantak, mivel a kínai gazdaságirányítás engedi gyengülni a jüant, ami drágábbá teszi ezeket az eszközöket a világ számukra legnagyobb piacán, a kínain. Ezzel még inkább mélyülni látszott az amerikai-kínai konfliktus, mivel a lépést Donald Trump amerikai elnök egyből devizamanipulációnak és jelentős problémának nevezte.

Rég nem látott zuhanás Amerikában

Az idei év legnagyobb, 3 százalék körüli zuhanásával zárt mindhárom vezető amerikai index aznap. Az Apple és a Visa különösen nagy nehezéket jelentett a vezető indexeknek, illetve a kínai válaszcsapás, miszerint leállítják az amerikai agrártermékek importját, sem javította a hangulatot. Másnap moderált csökkenéssel zártak az európai indexek a reggeli erőtlen emelkedés után, amit a kínai jegybank jüan-stabilizációs lépései váltottak ki, de továbbra is a kereskedelmi háborúval kapcsolatos aggodalmak továbbra sem oszlottak el.

Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

A vártnál jobb német ipari rendelésállományok szintén kissé javították – elsősorban a német börzék - teljesítményét. A hangulat némi enyhülésének köszönhetően az amerikai indexek 1 százalékos visszapattanással zártak. Eközben a Walt Disney 2,6 százalékot esett a negyedéves számai után, a Take-Two videojáték szoftverfejlesztő pedig 8 százalékot emelkedett, mivel megemelte az egész éves bevételi várakozásait, ami egyben mutatja, hogy az egész iparág felfutó szakaszban van, világszerte dübörög a videó és online játékpiac évek óta.

Csütörtökön aztán enyhült a hangulat, Európában két hónapja a legjobb napjukat zárták a piacok, egy erős korrekcióval a hét eleji gyengélkedés után.

Az emelkedés a vártnál jobb kínai külkereskedelmi adatoknak és a jüan nyugvópontra jutásának volt köszönhető, ezeket leszámítva a többi, irányt meghatározó esemény változatlan volt.
Amerikában szintén emelkedtek az indexek a javuló hangulatban, s mivel a kereskedelmi konfliktus körüli aggodalom enyhült az adatok tükrében, az emelkedést elsősorban azok a tech-részvények vezették, amelyek a hét elején élen jártak az esésben.

Forrás: AFP/Daniel Roland

A hetet végül 0,7 és 0,5 százalék közötti mínuszban fejezték be az amerikai indexek, a német DAX 1,5, a londoni FTSE 2,1, a milánói börze pedig összességében 3,4 százalékot veszített az értékéből.

A hazai tőzsde vezető indexe viszont emelkedni tudott, és végül 0,8 százalékos pluszban fejezte be a heti kereskedést,

a magyar vezető papírok vegyes teljesítményt nyújtottak, így -4,9 és +4,8 százalék között zárták a kereskedést.

Évtizedes mélyponton a jüan

A hétfőn 11 éves mélypontjára, a 7-es szint alá esett a jüan a dollárral szemben a kiújuló kereskedelmi konfliktus és a globális lassulástól való félelem következtében, miközben a svájci frank 25 havi csúcsára, a japán jen pedig 7 havi csúcsára ért. Eközben egy magas rangú japán gazdaságdiplomáciai forrás jelezte, hogy a szigetország kész beavatkozni a jen erősödése ellen, amennyiben veszélyeztetve érezné az ország exportteljesítményét.

A forint aznap egyedüliként erősödött az euróval szemben és a dollár ellenében is vezette az erősödést több, mint 1 százalékos teljesítménnyel.

De van is tere a korrekciónak az elmúlt hetekben látott erős túladottság után.

Forrás: Getty Images/Ulrich Baumgarten

A jüan másnap már erősödni tudott és a menedékdevizák iránti kereslet is csökkent, miután Kína lépéseket tett, hogy stabilizálja a devizáját a 7-es szintig történő esés után. Az EUR/USD az 1,12-es szint körül ingadozott a kereskedésben, a fő figyelem most a kínai devizára terelődik, miközben

az amerikai pénzügyminisztérium bejelentette, hogy 1994 óta először felveheti Kínát a deviza-manipulátorok listájára.

A kínai jegybank „természetesen" egyből visszautasította ezeket a feltételezéseket, mondván, hogy eddig sem tette és ezután sem fogja kereskedelempolitikai kérdésekben az árfolyam-leértékelés módszerét használni.

Szeptemberben jöhet az újabb kamatcsökkentés?

A hét vége felé is tűpontosan az 1,12-es szint körül ólálkodott az EUR/USD kereszt. Vagyis nem találja az irányt a devizapár, pedig a kockázati étvágy némileg növekedett, miután a kínai jegybank elköteleződni látszik a jüan árfolyamesésének megállításában, és ezzel némileg mérsékelheti egy erőteljesebb kereskedelmi háború kockázatát. A recessziós félelmeket szintén némileg tompította, hogy a kínai export 3,3 százalékkal nőtt júliusban a várt 2 százalékpontos csökkenés helyett.

Ám a globális kamatcsökkentési spekulációk továbbra is magasak, már szeptemberben újabb Fed csökkentést áraz a határidős piac.

Forrás: Shutterstock

A forint újabb közel fél százalékot erősödött, amiben a csütörtöki, vártnál enyhébb magyar inflációs nyomást jelző adatoknak is szerepe lehetett. Ezzel a hazai fizetőeszköz a régió legerősebb devizája volt, a legnagyobb gyengülést pedig a cseh korona volt kénytelen elszenvedni. Az EUR/USD keresztárfolyam végül 0,8 százalékkal mozdult el felfelé a hét folyamán.

A forint pedig a múlt héten 0,9 százalékos erősödésre volt képes az euróval, illetve 1,6 százalékkal izmosodott a dollárral szemben,

azaz teljesen ellentétes mozgást mutatott az általánosan gyengülő régiós társak mezőnyében.