Rég nem zárt be ennyi üzlet a briteknél, mint mostanában

2019.08.12. 18:31

A kiskereskedelmi adatok alapján a városközpontokban található üres üzletek száma 2015 óta nem volt ilyen magas – írja a BBC.

A brit kiskereskedelmi konzorcium és a Springboard felmérése szerint az üzletek kihasználatlansága 10,3 százalék, ami 2015 január óta a legmagasabb ráta.

Ráadásul júliusban még 1,9 százalékkal nőtt is a kihasználatlanság, ami hét éve a legrosszabb szám.

IllusztrációForrás: AFP/Cultura Creative/Sofie Delauw

Diane Wehrle, a Springboard egyik vezetője elmondta, hogy a bezárások sokkal nagyobb gondot jelentenek a bevásárlóközpontoknak és bevásárló utcáknak, mint az önálló városi boltoknak. A felmérés szerint a bevásárló utcáknál 2,7 százalékkal, a bevásárlóközpontokban 3,1 százalékkal, míg a kiskereskedelmi parkokban 1,2 százalékkal nőtt a kihasználtság az előző hónapban.

A fogyasztói kereslet változóban van: a kényelem és az élmény fontosabb, a városon kívüli úticélok vonzóbbak. Nemcsak a vásárlók számára elérhető ingyenes parkolás, hanem a könnyű vásárlás, az étkezési lehetőségek, valamint a kiskereskedelmi parkok által kínált élmények is számítanak" – tette hozzá Wehrle.

IllusztrációForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

2018-ban a brit Kiskereskedelmi Kutatóközpont adatai szerint több mint 2.500, főként közepes vagy nagyobb kiskereskedelmi vállalkozás zárt be, és az elemzők úgy vélik, ez a szám 2019-ben csak nőni fog.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK