Komoly fordulat, betilthatják a műanyagzacskókat a németeknél

2019.08.12. 19:31

A kiskereskedelemben használatos műanyagzacskók forgalmazásának teljes tiltásra készülnek Németországban, az ügy a törvényhozás mindkét kamarájában napirendre kerülhet – írja a vg.hu a Bild am Sonntag című német lap nyomán.

A tartományi kormányokat összefogó Bundesratban Bajorország vezetése az egyszer használatos nejlonzacskók forgalmazásának tiltását kezdeményezi.

Az indítványról szeptember 20-án tárgyalnak.

A szövetségi kormány is dolgozik egy törvénytervezeten, amely a műanyag áruházi szatyrok használatának teljes körű tiltásáról szól.

IllusztrációForrás: Biosphoto/Paulo de Oliveira / Biosphoto/Paulo De Oliveira

A kereskedelmi ágazattal kötött önkéntes alapú megállapodások igen sikeresek, hatásukra 2016 óta jelentősen visszaszorult a műanyagzacskók használata – mondta a Bild am Sonntagnak Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter, kiemelve, hogy

ezt a folyamatot egy kötelező érvényű, törvényben előírt tiltással teljesítik ki.

A jogaszabálytervezetet a szövetségi parlament (Bundestag) tárgyalja majd.

A tárca becslése szerint, a hártyavékony műanyagból gyártott egyszer használatos zacskókból évente nagyjából hárommilliárd darab fogy Németországban.

A vastagabb nejlonszatyrok is hozzátartoznak még a német fogyasztók életéhez, az országos kereskedelmi szövetség (HDE) kimutatása szerint 2018-ban mintegy kétmilliárd darab kelt el, vagyis fejenként 20. Ez jelentős előrelépés ahhoz képest, hogy három évvel korábban még 68 darab műanyagszatyor jutott egy főre.