Már megint milliárdos veszteséget produkált az Uber

Uber, taxi
Vágólapra másolva!
Az Uber rekordszintű, 5,2 milliárd dolláros veszteségről jelentett, mivel bevételeinek növekedése elmaradt a várttól. A cég részvénye hat százalékot esett – írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

Bár az amerikai vállalat egyik fontos mércéje felülmúlta a kitűzött célt, ám a bevétel növekedésének lassulása rosszul érintette a céget.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

– nyilatkozta mondta Haris Anwar, az Investing.com pénzügyi piaci platformjának elemzője.

Az Uber második negyedéves nettó vesztesége 878 millió dollárral több, mint egy évvel korábban.

Ugyanakkor az Uber nagy riválisa, a Lyft szerdán növelte a bevételi várakozását, aminek eredményeként az Uber részvénye nyolc, míg a Lyft részvénye három százalékkal emelkedett, ám a jelentés kiadása után hat, valamint kettő százalékkal esett vissza.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/Wei Yao

Az Uber jelentése szerint bevétel növekedése 14 százalékkal 3,2 milliárdra csökkent, és elmarad az elemzők által várt 3,6 milliárd dollártól – ugyanakkor a cég ételkiszállítási üzletága, az Uber Eats 72 százalékkal 595 millió dollárra növekedett.

A foglalások és rendelések száma ugyan 31 százalékkal nőtt, azonban az Uber kevesebb pénzt takarít meg autónként. Az utazások száma 20 százalékkal emelkedett, de az ebből származó bevétel csak négy százalékkal.

A cég vezérigazgatója, Dara Khosrowshahi sajtóközleményében elmondta, hogy 2019 a beruházási csúcspont éve, és 2020-ban és 2021-ben pedig a veszteségek csökkenni fognak. Az Uber

kiadásai 147 százalékkal 8,65 milliárd dollárra nőttek a negyedévben,

beleértve a kutatási és fejlesztési kiadások hirtelen növekedését.

A cég havi felhasználóinak száma 99 millióra növekedett a világban – egy évvel ezelőtt még 76 millióan használták az Uber autómegosztó és ételkiszállító szolgáltatását.