Jöhet a 30 dolláros kőolaj, amitől biztosan összeomlik az olajár

2019.08.09. 10:45

Akár 30 dollárral is csökkenhet a kőolaj hordónkénti ára, ha Kína úgy dönt, hogy felpörgeti az iráni olaj vásárlását – figyelmeztetnek a Bank of America Merill Lynch elemzői.

Noha a Bank of America fenntartja a jövő évre vonatkozó 60 dolláros nemzetközi olajár-előrejelzését, a bank elemzői figyelmeztetnek, amennyiben Kína úgy dönt, nagy mennyiségben kezd el Irántól olajat vásárolni, azzal a padlóra küldheti a fekete arany árfolyamát. 

Egy ilyen forgatókönyv esetében akár 20-30 dollárral is lejjebb kerülhet az olaj hordónkénti ára  – írja a CNBC.

Mindez pedig azért lehet reális, mert a kínai Kereskedelmi Minisztérium válaszlépéseket helyezett kilátásba, miután Donald Trump amerikai elnök 10 százalékos vámot lengetett be 300 milliárd dollárnyi kínai árura.

Az olajpiaci elemzők pedig most arra figyelmeztetnek, hogy újra megugorhat a volatilitás a nyersanyag piacán, ahogy a kereskedők arra várnak, milyen lesz a kínai válaszlépés – ez ugyanis magában foglalhatja az iráni olaj vásárlását is. A Bank of America jelentése szerint ez azért lehet reális, mert egyrészt csapást jelentene az amerikai külpolitikára, másrészt némileg ellensúlyozni tudná a kereskedelmi háború kínai gazdaságra gyakorolt negatív hatásait.

Hatalmasat zuhanhat az olaj áraForrás: AFP/Scott Olson

Mindez pedig Iránnak is igen jól jönne, mivel az ország olajipara erősen megszenvedi az amerikai szankciókat. Míg 2018 júniusában az iráni olajexport napi 2,5 millió hordó volt, addig idén májusban már csak 875 000, júniusban pedig egészen 550 000 hordóra csökkent a kivitel.  Ráadásul júniusban és júliusban az iráni export durván fele így is Kínába ment.

Nem meglepő tehát, hogy Irán üdvözölne minden lehetőséget, amelynek segítségével felpörgetheti az exportot, függetlenül attól, hogy ez miként viszonyul az amerikai szankciókhoz – mondja Edward Bell, az Emirates NBD nyersanyagpiaci szakértője. Hozzátette, egy ilyen akció más közel-keleti olajhatalmak aktivitását is megnövelheti. Szaúd-Arábia és Irak például szintén elkezdhet nagyobb ütemben exportálni Kínába, annak érdekében, hogy visszafogják az iráni piaci részesedés növekedését.

A fentiek mellett a Bank of America kiemelte, 

az amerikai vámok legutóbbi köre napi 250 000 és 500 000 hordó között foghatja vissza a globális olajkeresletet,  ami az egyébként is csökkenő kereslet mellett újabb nyomást helyezhet az olaj fundamentális erejére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK