Nem életbiztosítás most Hongkongban milliomosnak lenni

Causeway Bay (Hongkong)
A jumble of skyscrapers in Causeway Bay, Hong Kong Island, Hong Kong, China, Asia
Vágólapra másolva!
Igen kockázatos manapság milliomosnak lenni Hongkongban. Legalábbis ha a vagyon megőrzéséről van szó. Egy friss felmérés szerint ugyanis a világon sehol nem zuhant akkorát a szupergazdagok vagyona tavaly, mint az ázsiai városállamban.
Vágólapra másolva!

A leggazdagabb hongkongi lakosok nettó összvagyona 13 százalékkal csökkent 2018-ban, ami komoly esés, ha azt nézzük, hogy a globális átlag mindössze 3 százalékos csökkenés volt – derül ki a Capgemini felméréséből. Ezzel Hongkong globális éllovas a milliomosok vagyoni bizonytalanságában.

Mindazonáltal a globális mozgás sem elhanyagolható, mivel

hét éve először fordult elő olyan, hogy az 1 millió dollár fölötti vagyonnal rendelkező lakosság globális összvagyona zsugorodott.

Hongkong esete azonban így is kirívó. A Capgemini listája alapján ugyanis a 2018-as év folyamán minden 10. hongkongi milliomos lekerült a listáról, vagyis a vagyona lement 1 millió dollár alá.

Ez azonban Hongkongban nem számít atipikusnak. A jelentés készítői megjegyzik, a városállamban a gazdagok vagyona erősen kötődik a részvénypiaci mozgásokhoz. Vagyis, ha a részvénypiac emelkedik, akkor a szupergazdagok vagyona is komolyan megugrik, ha csökken, akkor erőteljes zuhanások tapasztalhatók.

A piaci növekedést jelző bika szobra a hongkongi tőzsde épülete előtt. Forrás: AFP/Philippe Lopez

Tavaly három tényező együttese idézte elő a lendületes vagyoncsökkenést. Egyrészt a vállalatok piaci kapitalizációja nagyjából 12 százalékkal csökkent, másrészt a GDP-növekedés is befékezett, végül a helyi ingatlanpiac is enyhülést mutatott. Ezek összességében pedig a részvénypiac gyengülését eredményezték, ami erőteljes hatással volt a milliomosok vagyonára is – derül ki az elemzésből.

A vagyoncsökkenések azonban messze nem korlátozódtak csupán Hongkongra.

Ázsiában általában is nagyokat buktak a milliomosok, összevetve Európával, Észak-Amerikával vagy a Közel-Kelettel.

A milliárdosok száma például egyaránt csökkent Kínában, Indiában, Szingapúrban, valamint Hongkongban a tavalyi év során.

Ez részben annak tudható be, hogy a kínai részvénypiac tavaly egy évtizede nem látott gyenge teljesítményt produkált, és 24 százalékkal alacsonyabban fejezte be az évet a 2017-es záráshoz képest. Ráadásul az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus megtépázta a kínai termékek iránti kereslet, ami szintén negatív hatással volt a gazdagok vagyonára.

Érdekesség ugyanakkor, hogy mindössze egyetlen térség volt tavaly, ahol a szupergazdagok az év elejéhez képest nem veszítettek a vagyonukból, ez pedig a Közel-Kelet.