Az amerikai jegybank a múlt héten bedöntötte a piacokat

Wall Street New York tőzsde részvény USA
(FILES) Street signs February 10, 2009 outside the New York Stock Exchange. US stocks ticked upward April 5, 2010 as traders returning from the long Easter weekend reacted to Friday's labor report showing the biggest job growth in three years in March amid recovery from recession. The Dow Jones Industrial Average rose 4.83 points (0.04 percent) to 10,931.90 in early trades, extending Thursday's solid gains. The tech-rich Nasdaq composite climbed 6.68 points (0.28 percent) to 2,409.26 and the broad-market Standard & Poor's 500 index gained 2.01 points (0.17 percent) at 1,180.11. AFP PHOTO/Stan Honda/ FILES (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A múlt hét közepén az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed olyat lépett, amire több mint egy évtizede nem volt példa: kamatot csökkentett. Ez önmagában még nem lett volna baj, hiszen erre számítani lehetett, de az USA jegybankelnökének hozzá kapcsolódó kommunikációját a piaci szereplők megelehetősen zavarosnak ítélték meg. Alapvetően ez az esemény nyomta rá a bélyegét a múlt heti tőke- és pénzpiaci folyamatokra.
Vágólapra másolva!

Erősebb eséssel indítottak az európai papírok a hét elején, amit többek között a német Lufthansa és a Bayer gyengébb eredményei idéztek elő. Ráadásul ez a két cég az egész évre vonatkozóan kihívásokra számít az európai piaccal kapcsolatban, ami iparági szinteken sem jó hír. Eközben Európában a londoni tőzsde ismét emelkedni tudott a gyengélkedő brit font segítségével.

A Fed döntésére esésnek indultak a tőzsdék

Amerikában mindhárom vezető index csökkenéssel fejezte be a napot azt követően, hogy Trump figyelmeztette Kínát a jelenleg zajló tárgyalási fordulók közepette:

Az amerikai lakossági fogyasztási és inflációs adatok mérsékelt szintje a piac szerint újabb megerősítés volt a szerda esti 25 bázispontos kamatcsökkentéshez.

Az európai részvényárak nem változtak érdemben a szerdai kereskedésben az esti Fed-döntés előtt. A francia és a svájci nagybankok vártnál erősebb gyorsjelentése kissé felfelé, míg a brit Lloyds gyenge eredménye inkább lefelé húzta az indexeket. Amerikában izgalmasan telt a szerda esti kereskedés, megtörtént a várva várt Fed kamatvágás, de természetesen csak 25 bázispontos mértékben, 2,25 százalékos felső sávra.

Jerome Powell, a Fed elnöke Forrás: AFP/Saul Loeb

A döntés után az amerikai indexek esésbe kapcsoltak, mivel Jerome Powell Fed-elnök a kamatcsökkentést a 2 százalékos céltól messze lévő, gyenge inflációval és a globális kockázatokkal indokolta,

viszont több csökkentést egyelőre nem lát szükségesnek, habár szavai szerint továbbra is "adatvezérelt üzemmódban" marad a monetáris hatóság és tud lépni, ha szükségesnek látja.

Világszerte rossz hetet zártak az indexek

A „nem szükséges több kamatvágás" mondatot a piac negatívan értékelte, és ennek a következménye volt az éles részvénypiaci esés, továbbá az érdemi dollárerősödés is, mivel a piaci árazások jelenleg is több mint három csökkentést várnának csak az idei évben.

A hét második felében az európai piacok felfelé korrigáltak a Fed nem elég laza álláspontja után, amit többek között az erős gyorsjelentések is segítettek, köztük a British American Tobaccóé és a London Stock Exchange Groupé.

A hét vége felé Amerikában megint esésnek indultak a részvények, de ezúttal nem a központi bank, hanem az elnök szavaira.

Trump ugyanis ismét megfenyegette Kínát, hogy újabb 10 százalékos vámot vet ki 300 milliárd dollárnyi importra, eközben a CBOE befektetői „félelem index" is kéthavi csúcsára ugrott.

A New York-i Wall Street Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

A hetet végül 3,9 és 2,6 százalék közötti mínuszban fejezték be az amerikai indexek, míg a német DAX 4,4, a londoni FTSE, az milánói börze pedig 3,6 százalékkal értékelődött le a múlt héten. A hazai tőzsde vezető indexe 1,6 százalékkal zárta alacsonyabban a hetet, a magyar vezető papírok árfolyama pedig -2,9 és +0,4 százalék között zárták a kereskedést.

Csúcson a dollár, mélyben a font

A hét elején a dollár kéthavi csúcson állva várta a jobb előző pénteki GDP adat után a 2008-as válság óta először bekövetkező kamatcsökkentést.

Eközben a font a hard brexit egyre növekvő valószínűsége miatt új, 28 havi mélypontjára érkezett.

Az amerikai dollárnak az is ad némi erőt, hogy a Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow szerint az amerikai kormány „elvetette" annak a lehetőségét, hogy beavatkozzon a dollárpiacon és ezzel gyengítse a zöldhasút a versenyképesség növelése érdekében.

A forint tovább csorgott lefelé hétfőn is a vezető devizákkal szemben, a dollár ellenében közel a kétéves mélypont, az euró viszonylatában pedig úgy tűnik, hogy a 330-as történelmi mélypont sincs elérhetetlen távolságban. Ugyan fundamentális indok továbbra sincs a hazai deviza gyengülése mellett, sőt a masszív külső többletek ennek az ellenkezőjét indokolnák, de a lecsorgás az egész régióban együttesen tart, egyelőre megállíthatatlanul.

A múlt héten gyengült a forint Forrás: Shutterstock

Szerdán a kevésbé erős eurózónás növekedési és inflációs adatok láttán az euró kétéves mélypontján ragadt, miközben a vártnál kissé erősebb amerikai ADP munkahelyteremtési számok is kifogták a szelet a piac némely szereplőjének teljesen irreális, aznap esti 50 bázispontos kamatcsökkentési várakozásaiból. A 25 bázispontos „csalódást keltő" csökkentés és kommentár után végül közel az 1,10-es szintig erősödött a dollár, és itt is maradt átmenetileg.

Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal

A hét második felében a Fed döntés és a „nem indul tartós lazítási ciklus, csak ciklusközepi korrekció történik" kommentár után továbbra is kétéves csúcsán maradt a dollár az euróval szemben és kéthavi csúcsára erősödött a jen ellenében.

Egyelőre összességében tapogatózik a piac, hogy mit is jelenthet ez a „nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal"-szerű helyzet.

A Fed múlt szerdai sajtótájékoztatója alatt egyébként többször igen tanácstalannak tűnt az amerikai jegybank elnöke: Powell érezhetően próbál megfelelni a több felől érkező nyomásnak, miközben hangsúlyozza a függetlenséget, de ennek következménye még az eddigieknél is átláthatatlanabb helyzet lett.

Az EUR/USD keresztárfolyam végül 0,2 százalékkal mozdult el lefelé a hét folyamán. A hazai fizetőeszköz pedig a múlt héten 0,2 százalékkal gyengült a euróval, illetve 0,3 százalékponttal a dollárral szemben, míg a többi régiós fizetőeszköz szintén gyengült a vezető devizák ellenében.