Az amerikai jegybank a múlt héten bedöntötte a piacokat

2019.08.05. 17:30

A múlt hét közepén az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed olyat lépett, amire több mint egy évtizede nem volt példa: kamatot csökkentett. Ez önmagában még nem lett volna baj, hiszen erre számítani lehetett, de az USA jegybankelnökének hozzá kapcsolódó kommunikációját a piaci szereplők megelehetősen zavarosnak ítélték meg. Alapvetően ez az esemény nyomta rá a bélyegét a múlt heti tőke- és pénzpiaci folyamatokra.

Erősebb eséssel indítottak az európai papírok a hét elején, amit többek között a német Lufthansa és a Bayer gyengébb eredményei idéztek elő. Ráadásul ez a két cég az egész évre vonatkozóan kihívásokra számít az európai piaccal kapcsolatban, ami iparági szinteken sem jó hír. Eközben Európában a londoni tőzsde ismét emelkedni tudott a gyengélkedő brit font segítségével.

A Fed döntésére esésnek indultak a tőzsdék

Amerikában mindhárom vezető index csökkenéssel fejezte be a napot azt követően, hogy Trump figyelmeztette Kínát a jelenleg zajló tárgyalási fordulók közepette: az ázsiai óriás ne próbálkozzon időhúzással arra játszani, hogy letelik az első elnöki ciklusa, mivel az újraválasztása után a feltételek még keményebbek lesznek. Az amerikai lakossági fogyasztási és inflációs adatok mérsékelt szintje a piac szerint újabb megerősítés volt a szerda esti 25 bázispontos kamatcsökkentéshez.

Az európai részvényárak nem változtak érdemben a szerdai kereskedésben az esti Fed-döntés előtt. A francia és a svájci nagybankok vártnál erősebb gyorsjelentése kissé felfelé, míg a brit Lloyds gyenge eredménye inkább lefelé húzta az indexeket. Amerikában izgalmasan telt a szerda esti kereskedés, megtörtént a várva várt Fed kamatvágás, de természetesen csak 25 bázispontos mértékben, 2,25 százalékos felső sávra.

Jerome Powell, a Fed elnökeForrás: AFP/Saul Loeb

A döntés után az amerikai indexek esésbe kapcsoltak, mivel Jerome Powell Fed-elnök a kamatcsökkentést a 2 százalékos céltól messze lévő, gyenge inflációval és a globális kockázatokkal indokolta, viszont több csökkentést egyelőre nem lát szükségesnek, habár szavai szerint továbbra is "adatvezérelt üzemmódban" marad a monetáris hatóság és tud lépni, ha szükségesnek látja.

Világszerte rossz hetet zártak az indexek

A „nem szükséges több kamatvágás" mondatot a piac negatívan értékelte, és ennek a következménye volt az éles részvénypiaci esés, továbbá az érdemi dollárerősödés is, mivel a piaci árazások jelenleg is több mint három csökkentést várnának csak az idei évben.

A hét második felében az európai piacok felfelé korrigáltak a Fed nem elég laza álláspontja után, amit többek között az erős gyorsjelentések is segítettek, köztük a British American Tobaccóé és a London Stock Exchange Groupé.

A hét vége felé Amerikában megint esésnek indultak a részvények, de ezúttal nem a központi bank, hanem az elnök szavaira. Trump ugyanis ismét megfenyegette Kínát, hogy újabb 10 százalékos vámot vet ki 300 milliárd dollárnyi importra, eközben a CBOE befektetői „félelem index" is kéthavi csúcsára ugrott.

A New York-i Wall StreetForrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

A hetet végül 3,9 és 2,6 százalék közötti mínuszban fejezték be az amerikai indexek, míg a német DAX 4,4, a londoni FTSE, az milánói börze pedig 3,6 százalékkal értékelődött le a múlt héten. A hazai tőzsde vezető indexe 1,6 százalékkal zárta alacsonyabban a hetet, a magyar vezető papírok árfolyama pedig -2,9 és +0,4 százalék között zárták a kereskedést.

Csúcson a dollár, mélyben a font

A hét elején a dollár kéthavi csúcson állva várta a jobb előző pénteki GDP adat után a 2008-as válság óta először bekövetkező kamatcsökkentést. Eközben a font a hard brexit egyre növekvő valószínűsége miatt új, 28 havi mélypontjára érkezett. Az amerikai dollárnak az is ad némi erőt, hogy a Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow szerint az amerikai kormány „elvetette" annak a lehetőségét, hogy beavatkozzon a dollárpiacon és ezzel gyengítse a zöldhasút a versenyképesség növelése érdekében.

A forint tovább csorgott lefelé hétfőn is a vezető devizákkal szemben, a dollár ellenében közel a kétéves mélypont, az euró viszonylatában pedig úgy tűnik, hogy a 330-as történelmi mélypont sincs elérhetetlen távolságban. Ugyan fundamentális indok továbbra sincs a hazai deviza gyengülése mellett, sőt a masszív külső többletek ennek az ellenkezőjét indokolnák, de a lecsorgás az egész régióban együttesen tart, egyelőre megállíthatatlanul.

A múlt héten gyengült a forintForrás: Shutterstock

Szerdán a kevésbé erős eurózónás növekedési és inflációs adatok láttán az euró kétéves mélypontján ragadt, miközben a vártnál kissé erősebb amerikai ADP munkahelyteremtési számok is kifogták a szelet a piac némely szereplőjének teljesen irreális, aznap esti 50 bázispontos kamatcsökkentési várakozásaiból. A 25 bázispontos „csalódást keltő" csökkentés és kommentár után végül közel az 1,10-es szintig erősödött a dollár, és itt is maradt átmenetileg.

Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal

A hét második felében a Fed döntés és a „nem indul tartós lazítási ciklus, csak ciklusközepi korrekció történik" kommentár után továbbra is kétéves csúcsán maradt a dollár az euróval szemben és kéthavi csúcsára erősödött a jen ellenében. Egyelőre összességében tapogatózik a piac, hogy mit is jelenthet ez a „nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal"-szerű helyzet.A Fed múlt szerdai sajtótájékoztatója alatt egyébként többször igen tanácstalannak tűnt az amerikai jegybank elnöke: Powell érezhetően próbál megfelelni a több felől érkező nyomásnak, miközben hangsúlyozza a függetlenséget, de ennek következménye még az eddigieknél is átláthatatlanabb helyzet lett.

Az EUR/USD keresztárfolyam végül 0,2 százalékkal mozdult el lefelé a hét folyamán. A hazai fizetőeszköz pedig a múlt héten 0,2 százalékkal gyengült a euróval, illetve 0,3 százalékponttal a dollárral szemben, míg a többi régiós fizetőeszköz szintén gyengült a vezető devizák ellenében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK