Lebukott Katy Perry, 2,7 millió dolláros kártérítést kell fizetnie

Katy Perry
Vágólapra másolva!
Kétmillió hétszázezer dollár (797 millió forint) kártérítést ítélt meg csütörtökön Marcus Gray keresztény rappernek az a Los Angeles-i bíróság, amely a hét elején kimondta, hogy Katy Perry a rapper dalából másolt részleteket Dark Horse című 2013-as slágeréhez.
Vágólapra másolva!

Az ügyben született hétfői ítélet szerint az énekesnő Gray Joyful Noise című 2008-as dalának egyes elemeit használta slágeréhez. A Flame művésznéven zenélő rapper először 2014-ben perelte be Perryt a szerzői jog megsértéséért. Az amerikai énekesnő, aki nem volt jelen a kártérítési összeg bejelentésekor, a per során azt mondta, a Dark Horse teljesen eredeti, saját mű, és hogy a rappert egyáltalán nem ismerte.

Katy Perry Forrás: People.com

Ügyvédje szerint a Joyful Noise elektronikus üteme olyannyira általános, hogy nem állhat szerzői jogvédelem alatt. A felperes és a bíróság azonban máshogy látta. Jogi képviselője szerint Perry fellebbez az ügyben.

A Dark Horse nagyjából 31 millió dollár bevételt hozott a Capitol Records kiadónak, Perry pedig csaknem 3,2 millió dollárt keresett vele.

Az illetékes Los Angeles-i bíróság csütörtökön a lemezkiadót 1,2 millió dollár, Perryt 550 ezer dollár kártérítés megfizetésére kötelezte. A fennmaradó összeget a producereknek és a dal többi közreműködőjének kell megfizetnie.

A Missouri állambeli St. Louisból származó 37 éves Gray 2004-ben adta ki első albumát és azóta több slágerrel is szerepelt a Billboard gospel és keresztény dalokat felvonultató listáin. A 34 éves Perry 2008-ban robbant be a köztudatba I Kissed a Girl című számával, és vált a világ egyik legsikeresebb női popelőadójává. Emellett három évadon át zsűrizett az American Idol című televíziós tehetségkutató műsorban.