Így reagált a részvénypiac az amerikai kamatcsökkentésre

jegybank FED USA amerika
Vágólapra másolva!
Miközben az amerikai központi bank szerdán meglépte a várva várt kamatcsökkentést, Jerome Powell elnök egyetlen mondattal padlóra küldte a részvénypiacot, és az egekbe repítette a dollár árfolyamát. A befektetők ugyanis nem kaptak akkora támogatást, mint amekkorára vártak.
Vágólapra másolva!

Noha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hozta azt, amit vártak a tőle, a piacok mégsem örültek. Szerdán az amerikai részvényindexek nagy zuhanások mellett mínuszban zártak, a dollár árfolyama kétéves csúcsra ugrott, a kötvényhozamok pedig emelkedésnek indultak. A jelenség mögött egyszerűen az állt, hogy a Fed elnöke, Jerome Powell megfogalmazott egy olyan mondatot, amely sokkolta a befektetőket.

Kijelentette, senki ne számítson arra, hogy a mostani kamatcsökkentés egy kitartó lazítási időszak kezdete lesz.

Ez a mondat pedig igencsak elrontotta a hangulatot, ahogy a kamatdöntést megelőzően már arról szóltak a spekulációk, hogy idén akár három kamatcsökkentés is jöhet, még úgy is, hogy az amerikai gazdaság egyáltalán nincs rossz állapotban, vagyis látszólag nem szorulna rá a jegybanki támogatásra.

Jerome Powell rendesen meglepte a piacokat Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Miközben a Fed negyed ponttal 2-2,25 százalékos sávba csökkentette az irányadó kamatot, Powell úgy jellemezte a mostani lépést, mint egy ciklus közepén végrehajtott kiigazítást. A sajtótájékoztatón a jegybankelnök kifejtette, a Fed nem kíván rálépni egy hosszú távú kamatcsökkentés útjára, vagyis lényegében marad a szigorítási ciklus.

Powell éppen az amerikai gazdaság erejét emelte ki, és közölte, nincs recessziós időszak, vagyis nincs rá szükség, hogy a monetáris politika visszaálljon egy lazítási ciklusra.

Powell persze nyitva hagyta a további kamatcsökkentések lehetőségét is, de a kommunikációjával jelezte a piacok felé, hogy ne számítsanak tartós lazításra.

A CNBC-nek nyilatkozó egyik elemző pont azt rótta fel Powellnek, hogy nem tette világossá a Fed szándékát, és ezzel a jegybank nem volt képes egy magabiztos és határozott intézmény képét közvetíteni. A Bank of America elemzői szerint egyébként jelenleg 60 százalék esély van egy 25 bázispontos kamatcsökkentésre szeptemberben, azonban a banknál azt egyértelműnek veszik, hogy novemberig érkezik még legalább egy negyedpontos (vagyis 25 bázispontos) enyhítés.

A tőzsdék nem egészen azt kapták, amit vártak Forrás: AFP/Spencer Platt

Az elemzői véleményekből egyértelműen egy szó rajzolódik ki: a zavarodottság. Ezt tükrözi egyébként a kötvénypiac reakciója is. Valójában senki nem tett le a további kamatcsökkentésekről, de most a többség arra vár, hogy kapjon egy határozott üzenetet a jegybanktól. Valójában a Fed kommunikációja eddig is bővelkedett furcsaságokban, különösen mióta úgy kezdték el belengetni a kamatcsökkentést, hogy közben rendre hangsúlyozták, milyen jó állapotban van az amerikai gazdaság.

A szerdai közleményben egyébként a Fed a gazdasági kilátások globális alakulására, illetve a nyomott inflációs várakozásokra hivatkozott.

Ezzel együtt a jelenlegi amerikai növekedést mérsékeltnek, míg a munkaerőpiac állapotát erősnek tartotta a jegybank.

A mostani kamatcsökkentéssel azonban a Fednél sem értett mindenki egyet. Esther George kansasi, illetve Eric Rosengren bostoni kormányzó nem támogatta a lazítást, azonban az ő tiltakozásukra az elemzők is számítottak.