Védettséget kapott az EU-ban egy hagyományos magyar termék

túróteszt
A zacskós túrók szórhatóan rögösek
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság részéről pozitív elbírálásban részesült a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által a "Rögös túró" védettségére vonatkozóan beadott kérelem, aminek köszönhetően hagyományos különleges termék védettséget kapott, olvasható a szervezet Origóhoz eljuttatott közleményében.
Vágólapra másolva!

Ezt a fajta eredetvédettséget csak olyan termékek kaphatják meg, amelyek összetételükben vagy előállítási módjukban hagyományosak.

Ezek a termékek csak az elfogadott termékleírásokban meghatározott hagyományos alapanyagokból és/vagy hagyományos eljárás alkalmazásával állíthatók elő.


A „Rögös túró" egy kellemesen savanyú, aromás illatú, üdén friss és zamatos ízű, laza rögökbe összeálló, kelvirágra emlékeztető halmazokból álló friss sajt. A készítmény a morzsás, rögös, kelvirágszerű állomány tulajdonságait az adagolás-csomagolás során mindvégig megőrzi.

A zacskós túrók szórhatóan rögösek Forrás: Ács Bori

Számos hagyományos étel csak a magyar gasztronómia hagyományos alapanyagának számító „Rögös túróból" készíthető el.

A „Rögös túró" a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, hiszen amellett, hogy rendkívül változatos ételek készíthetőek belőle, egészséges és laktató is. Sokféle ételben használjuk Magyarországon,

az előételektől a desszertekig: túrós palacsinta, túrótorta, túrós rétes, túrós lepény, túrógombóc, körözött, túrós csusza és túrós pogácsa.

A Tej Terméktanács azt is közölte, hogy jelenleg előkészítés alatt áll az "Óvári sajt" uniós védelmére vonatkozó bejegyzési kérelem és termékleírás.