Kitart a lakásépítési lendület

lakáshitel, ingatlan, lakáskulcs, ingatlanfedezet
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyilvánosságra hozta a hazai lakáspiac idei első féléves teljesítményét bemutató adatokat, amelyekből a szakértők szerint az derül ki, hogy a lakásépítések a maximumon pörögnek, ám elsősorban a kapacitás- és munkaerőhiány miatt nem tud nagyobb fordulatszámra kapcsolni a piac. Az elkövetkező időszakban újabb jelentős átadási hullámra lehet számítani. Ugyanakkor az új lakások piacán egyre nagyobb súlyt képviselnek a vidéki ingatlanok.
Vágólapra másolva!

2019 első félévében 6472 új lakás épült, 0,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 18.227 volt, 0,9 százalékkal több mint 2018 azonos időszakában.

Az első félév legfontosabb lakáspiaci folyamatai a következőképpen írhatók le a KSH adatai alapján:

  • 2019 I. félévében Budapesten 8,6, a kisebb városokban 7,8 százalékkal kevesebb lakás épült. A megyei jogú városokban 10, a községekben 4,3 százalékkal több lakást vettek használatba. Pest megyében a lakásépítések száma továbbra is kiemelkedő, ám az előző év azonos időszakához képest 5,9 százalékkal csökkent. Győr-Moson-Sopron megyében 10 százalékkal emelkedett az épített lakások száma (1156), amely így önmagában meghaladta az Alföldön és Észak-Magyarországon felépült összes lakásét (1032).
  • A természetes személyek által épített lakások aránya 49-ről 47 százalékra csökkent, a vállalkozások által építetteké 49-ről 52 százalékra emelkedett.
  • A használatba vett lakások átlagos alapterülete 2 négyzetméterrel, 99 négyzetméterre csökkent.
  • Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma országosan 0,9 százalékkal, 18.227-re nőtt, Budapesten alig emelkedett, a megyei jogú városokban 3,2, a többi városokban 5,7 százalékkal csökkent, míg a községekben 20 százalékkal nőtt.
  • A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 11 százalékkal több, összesen 7486 lakóépület építését tervezték, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 2007 volt, ami 1,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.
Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a friss lakáspiaci statisztikákkal kapcsolatban kiemeli:

Emellett az új lakások piacán egyre komolyabb a vidéki ingatlanok aránya: míg országos szinten stagnálás volt jellemző, a megyei jogú városokban azonban 10 százalékkal nőtt az átadott új lakóingatlanok száma.

Forrás: AFP

Az új családi házak piacát pedig segíti az állami támogatási rendszer, a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) is. Az eddigi adatok alapján az új lakóingatlanoké a főszerep a felvett támogatások összegét nézve.

A rendszer 2015 júliusi indulásától idén májusig összesen 312 milliárd forint támogatást kaptak az érintettek.

Ennek a kétharmadát - 209 milliárdot - új lakás vásárlására, építésére vagy vásárlására fordította összesen 33 ezer család.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője azt húzza alá, hogy az elmúlt három évben (a lakásáfa csökkentése és a csok kiterjesztésének bejelentése óta eltelt időszakban) összesen

több mint megháromszorozódott a lakásépítési engedélyek száma, ezzel párhuzamosan kétszeresére nőtt a lakásátadások száma.

2016 eleje óta a lakásépítési engedélyek száma 124.502, míg az átadások száma 48.536 volt, azaz 75.966-tal több engedélyt adtak ki, mint amennyi lakás megépült, ami egyébként tükrözi a kivitelezések igen jelentős csúszását.

Így idén és jövőre jelentős átadási hullámra számíthatunk.

A kedvezményes lakásáfa kivezetésének hatása már tükröződik az építési engedélyek megtorpanásában, azonban a családvédelmi akcióterv új lendületet adhat az építkezéseknek.

Forrás: Northfoto

Az ingatlan.com tapasztalatai szerint mindemellett figyelemre méltó jelenség, hogy

az új lakásba költözők egy része nem szeretne építkezni, hanem eladó családi házat, esetleg sorházban vagy ikerházban lévő ingatlant keres.

Az idén folytatódott és látványosabbá is vált a növekedés látható ezen a piacon. Az év első hét hónapjában a portálnál országszerte több mint 3 ezer családi, iker- vagy sorházban található új lakóingatlant hirdettek meg eladásra, ez pedig 63 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest.

Az ingatlan-hirdetési platform elemzése szerint egyébként idén júliusban a budapesti új családi házakat átlagosan 681 ezer forintos négyzetméteráron kínálták, a sorházaknál 568 ezer forint, az ikerházak esetében 594 ezer forint volt az átlagár.