Erről tudnia kell, ha céges laptopot használ

Laptop, notebook, galéria
Az Asus és a Lamborghini közös gyermekén konkrétan autós jegyek fedezhetőek fel!
Vágólapra másolva!
Nagy ára lehet annak, ha a kocsiban hagyjuk nyáron a notebookot: a kánikulában akár 60 Celsius fok fölé forrósodó utas- és csomagtér, valamint a trükkös tolvajok is veszélyt jelenthetnek a készülékekre. Nem árt tudni: ha viszik a notebookot, akkor az ma már sokszor adatvédelmi incidenst is okoz, ami külön eljárást von maga után - figyelmeztet az IT-részleg.hu.
Vágólapra másolva!

Feledékenységből, vagy mert a hőségben minél több holmitól szabadulna az ember, nyáron sokan hagyják a kocsiban még az értékes adatokat rejtő, drága notebookjukat, laptopjukat is.

Pedig ez rendkívül kockázatos.

„Egyfelől azért, mert a nagy melegben hamar felforrósodik a csomag- és utastér, ami nem tesz jót az elektronikus készüléknek. Másfelől azért, mert sok trükkös tolvaj épít az emberek könnyelműségére" – figyelmeztet Berdó Attila, az IT Részleg Kft. vezetője és a kkv informatika-szakértője.

„A nyomozás adatai szerint két budapesti férfi Budapest V. kerületében három autót nyitott ki egy elektronikus blokkolóeszköz segítségével. Az elkövetők a gépjárművekből pénztárcát, táblagépet, kamerát, fényképezőgépet és műszaki cikkeket loptak" – csak egy hír a sok közül a rendőrség hivatalos oldaláról, amely jól mutatja: változatlanul „él" a blokkolásos módszer.

Ennél a „trükknél" a tolvajok a kiszemelt áldozat közelében egy speciális elektronikus készülékkel blokkolják az autós távirányítóját, nem engedik, hogy az bezárja a kocsit.

Majd amikor a tulajdonos eltávolodik az autótól abban a hiszemben, hogy zárva vannak az ajtók, akcióba lendülnek a tolvajok. Mivel nem kell feltörniük az autót, feltűnés nélkül, akár néhány másodperc alatt vihetik a kocsiból az értékeket. A módszer nem csak hatékonysága miatt veszélyes: mivel nincs betört ablak vagy felfeszített ajtó, az áldozatok sokszor csak órák múltán veszik észre a lopást, ráadásul a külsérelmi nyomok híján elbizonytalanodnak, hova lett a gépük, táskájuk, és sokáig arra gyanakodhatnak, maguk vesztették azt el.

Mi a teendő notebook-lopás esetén?

Fontos tudni, hogy az anyagi veszteség mellett informatikai, könyvelési továbbá jogi, adatvédelmi kérdések is felmerülhetnek notebooklopás esetén.

A lopásról feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, és ha munkahelyi, céges adatokat tartalmazó gépet vittek el, akkor a munkáltató HR-esét, valamint persze a rendszergazdát. Egyfelől azért, mert a biztonsági kódok megváltoztatásával megelőzhetők a további károk, adatlopások, másfelől pedig bizonyos gépek esetében lehet remény távolról meghatározni az eszköz helyét, ami akár segítheti a rendőrség nyomozását.

Parkoláskor ne hagyjuk az autóban a céges laptopot, mert lopás esetén a kár mellett még adatvédelmi incidens is lehet belőle Forrás: Origo

Adatvédelmi incidens

Mindezen túl felmerülhet, hogy a lopással „adatvédelmi incidens" is történt.

Erről az Általános adatvédelmi rendelet, más néven a GDPR, meghatározása alapján akkor beszélhetünk, ha az adatbiztonság olyan sérülése következhetett be, amely

Mivel az adatvédelmi incidenst

be kell jelenteni a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH),

a lopás után fontos minél hamarabb adatvédelmi, informatikai és jogi szakértővel is egyeztetni. Ők segíthetnek eldönteni, hogy a lopás okozott-e adatvédelmi incidenst – ha például a gép megfelelő szoftveres vagy hardveres biztonsági rendszerrel volt ellátva, akkor nem feltétlenül keletkezik bejelentési kötelezettség.

A fentiek az adatvédelmi incidens szempontjából természetesen nem csak a céges laptopra, hanem minden olyan céges eszközre is érvényesek, amely adattárolásra képes, így a céges mobiltelefonra, céges tabletre, de még akár egy céges okosórára is, ha az offline is képes tárolni üzleti partnerek adatait.

Összefoglalás

Ami biztos: a nagy anyagi kár, a sok ügyintézés, a bosszúság és az adatvesztés miatti aggodalom elkerülhető, ha óvatosak vagyunk. A legjobb megelőzés, ha még néhány percre sem hagyunk az autóban drága gépet, fontos adatokat. Ha viszont mégis a kocsiban kell hagynunk az informatikai eszközeinket, akkor gondoskodjunk megfelelő adatvédelemről, ne hagyjuk látható helyen, és minden esetben győződjünk meg arról, hogy az autót tényleg bezárta-e a távirányító. Ha nem, akkor rögtön éljünk a gyanúval: valaki kiszemelte autónkat, értékeinket, adatainkat!

Forrás: IT-részleg.hu