Két újabb hazai naperőmű építését fejezték be

ALTEO, naperőműpark, napelem
Vágólapra másolva!
Befejeződtek az építési munkálatok az ALTEO Nagykőrös külterületén, illetve Balatonberényben található naperőműparkjai esetében, így az átadást követően újabb két erőműpark kapcsolódhatott be az energiatermelésbe a tőzsdei vállalat portfólióján belül - írja a társaság Origóhoz eljuttatott közleményében. A most elkészült, saját kivitelezésű erőműparkokkal – a monori és a domaszéki mellett – már négy működű naperőműparkkal rendelkezik a vállalat. A társaság naperőművi projektjeinek névleges teljesítménye az átadott létesítményekkel együtt immár eléri a 20 megawattot, a teljes megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfólió kapacitása pedig eléri az 55 megawattot.
Vágólapra másolva!

Megkezdik kereskedelmi üzemüket azok az ALTEO által Nagykőrös külterületén, illetve Balatonberényben épített naperőműparkok, amelyek létesítése céljából tavaly év közepén akvirált – az építéshez szükséges engedélyekkel rendelkező – projekttársaságokat az energetikai vállalat.

Az erőműparkok a 2017-2019-es stratégia keretében, 10-15 milliárd forintos beruházási program részeként valósultak meg.

Az elkészült létesítmények több szempontból is mérföldkőnek számítanak a társaság életében: egyrészt mert a monori erőmű után a most átadott egységek is a társaság saját kivitelezésében valósultak meg, másrészről pedig azért, mert

a beruházások lezártával immár összesen négy működő naperőműparkkal rendelkezik a vállalat.

Illusztráció Forrás: ALTEO

A balatonberényi naperőműpark egy 13,4 hektáros ipari területen épült fel, amelynek kapacitása elérte a 6,9 megawattot.

A nagykőrösi naperőműpark összesen 14, egyenként 495 kilowatt névleges villamos teljesítményű naperőmű-egységből áll.

Az erőmű sajátossága, hogy a naperőművek esetében megszokott fix tartószerkezet helyett egytengelyes napkövető rendszerrel működik,

amely révén hatékonyabban képes a napsugárzás energiáját használni és ezáltal nagyságrendileg 15 százalékkal magasabb villamos energia termelésére képes a hagyományos telepítésű naperőművekhez képest.

A két erőműpark összkapacitása 14 megawatt, amelynek köszönhetően – a domaszéki, valamint a monori létesítményekkel együtt – az ALTEO Csoport fotovoltaikus portfóliójának összteljesítménye eléri a 20 megawattot.

A cég teljes villamosenergia-termelő kapacitása pedig a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliójának teljesítményével, valamint a földgáz erőművi kapacitással együtt meghaladja a 105 megawattot.

„A kivitelezési munkálatok lezártával újabb két működő erőműparkkal bővült a portfóliónk, amelyek stabil eredménytermelő képességükkel hozzá tudnak járulni a cég pénzügyi sikerességéhez. Terveink szerint az erőműparkok működéséből fakadó bevételek a harmadik negyedéves eredményeinkben már látszódni fognak. Az idei évben ugrásszerűen megnőtt a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliónk kapacitása, amely jelenleg – a fotovoltaikus erőműveket és a szélerőműveket beleszámítva – eléri az 55 megawattos összteljesítményt, ez a fenntarthatóság iránt elkötelezett vállalatként rendkívül fontos a számunkra" – tette hozzá ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

Illusztráció Forrás: ALTEO

A Balaton közelsége miatt nem lehetséges hagyományos ipari üzem építése a községben, ezért kiváltképp örülünk a környezettudatos létesítménynek. Példaértékű a projekt abból a szempontból is, hogy hosszú idő óta az első olyan beruházás a községben, amely nemcsak fellengzős ígéret maradt, hanem meg is valósult." – mondta Horváth László, Balatonberény polgármestere.

„Nagykőrösön közintézményeken és magán ingatlanokon is láthatóak zöldenergiát előállító eszközök. Büszkék vagyunk rá, hogy a vállalat beruházása által olyan fejlesztés történt településünkön, mellyel felkerült az ország energiatermelési térképére. Nagykőrös jelmondata, az érték értéket vonz, hiszem, hogy jelen esetben is ez történt és a beruházás átadása közös örömünk, s egy nagyszerű partneri együttműködés első sikere" – nyilatkozta Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere az átadás kapcsán.

A létesítmények kereskedelmi működésük megkezdésével a termelt villamos energiát a Kötelező Átvételi Rendszerben értékesítik 25 éven keresztül, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal engedélye alapján.