Itt vannak az adatok, ennyit lehet keresni diákként idén nyáron

diákmunka, szövetkezet, állás, munka, nyári munka, MindDiák
Vágólapra másolva!
Az idén nyáron munkába álló mintegy 60 ezer diák nagyjából bruttó 1100 és 1300 forint közötti összeget tud megkeresni óránként. Az egyes összegek között természetesen szórások vannak, függően a munka típusától és a munkavégzés helyétől.
Vágólapra másolva!

Majzik Nándor, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Diákész) főtitkára szerint, egész évben nagyságrendileg 300 ezer diák vállal munkát Magyarországon.

Közülük 60 ezerre tehető azok száma, akik nyáron vállalnak munkát.

A minimálbér alapján bruttó 857 forint, a garantált bérminimum esetén pedig bruttó 1121 forint a diákok órabére, de a gyakorlatban, a munkaerőpiacon mintegy 1100 és 1300 forint közötti összeget is megkereshetnek a diákok óránként a főtitkár szerint.

A munkaerőhiány miatt a megüresedett álláshelyek az egész országban jellemzőek, nem is beszélve a nyaralási szabadság miatti kiesésekről. Így a diákmunkások biztos, hogy el tudnak helyezkedni. Természetesen az idegenforgalmi szezonban még jobb lehet a megkereshető pénz, különösen a strandok, üdülők környékén, vagy földrajzi eloszlásban a Balatonnál, ahol akár havi 400 ezer forint is összeszedhető a lap szerint.

Van bőven választék nyári diákmunkából (a kép illusztráció) Fotó: Mudra László [origo]

A Pénzcentrum.hu megszerezte a különböző bolti pozíciókban diákként megkereshető bruttó órabéreket.

A megkereshető pénz átlagosan 1140 forint körül mozog, de vannak kiemelkedő helyek is, főleg hétvégén.

Ilyen például az IKEA bolti kisegítő, leltározó pozíciója, ahol 1432 forint az óradíj szombaton vagy vasárnap. A Tescóban vasárnap délután pénztárosként 1869, délelőtt 1689 forint egy óra munka ellenértéke. A Sparban ezek az összegek még magasabbak, a vasárnap délutáni munkáért járó pénz pedig meg is haladja a bruttó 2000 forintot.

Ugyanakkor vannak hétköznapokon is átlag feletti munkabérek. A New Yorker pénztárosaként például 1321 forint ütheti a diákok markát óránként, de az Alza.hu árufeltöltéséért is 1250 forintot fizetnek, sőt, itt még jutalékot is adnak. A Tescóban a hétköznapi alap óradíj is bőven az átlag felett van, bruttó 1269 forint, délután pedig 1449 forint. Ahogy hétvégén, úgy hétköznap is meghaladja ezt a Spar ajánlata (1200 forint, délután 1560 forint óránként).

Ugyanakkor sokan fizetnek 1000 forint környékén is, és egy vidéki sportáruházban még 1000 forint alatti órabért is mértek.