Valami meglepő történik az arany piacán

gold bar golden bars ingot ingots money metal wealth bank banking block blocks precious stack row deposit rich bullion finance financial economics stock exchange market brick bricks investment business treasure concept savings currency bullions commerce c
12074974 - macro view of rows of gold bars
Vágólapra másolva!
Meglepő folyamat zajlik a globális aranypiacon, mégpedig egy olyan időszakban, amikor nem lenne különösebb indok arra, hogy az arany ilyen mértékben dráguljon. A háttérben az áll, hogy a kínai és az orosz jegybankok lendületesen növelik a tartalékaikat – ennek pedig stratégiai jelentősége is lehet.
Vágólapra másolva!

Az arany árfolyama 11 százalékot emelkedett az elmúlt két hónapban, míg 12 hónapos távlatban 15 százalékos az erősödés. Ezzel a nemesfém erősödése meghaladja nemcsak a nagy amerikai részvényindexek teljesítményét, de még a legnagyobb amerikai technológiai sztárok elmúlt időszakban mutatott tőzsdei erejét is. Mindezzel csak az a gond, hogy látszólag semmi értelme a jelenségnek – mondja a MarketWatch elemzője, Brett Arends.

Furcsa folyamatok

Az arany nem generál készpénzt, a kötvényektől eltérően fix hozamot sem, és tulajdonképpen menedékeszköznek sem az igazi, mert az árfolyama ki van téve az erőteljesebb ingadozásnak – teszi hozzá Arends.

Ráadásul olyan időszakot élünk, amikor valóban vannak bizonytalanságok a világgazdaságban, de mindeközben nemcsak a részvénypiacok, de még a bóvlikötvények is szárnyalnak

– vagyis igen magas a kockázatvállalási hajlandóság.

Kína és Oroszország komoly aranyfelhalmozásba kezdett Forrás: Getty Images

Egy londoni hedge fund menedzser, Crispin Odey ezzel együtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a várakozások és az elemzések alapján az arany árfolyamának tavaly unciánkénti 1000 dollár körül kellett volna befejeznie az évet. Ehhez képest 1200 dollár volt az árfolyam az év végére. Valami tehát történt az aranypiacon, ami elkerülte az elemzők figyelmét.

A magyarázat pedig az, hogy az Egyesült Államok két legnagyobb geopolitikai riválisának számító Oroszország és Kína elkezdte növelni az aranytartalékait.

Ez a vásárlási trend pedig még ma is tart. A kínai jegybank a májusig tartó hat hónap során 74 tonnával növelte a tartalékait, míg az idei év első felében az orosz központi bank 96 tonna nemesfémet halmozott fel.

Világgazdasági átalakulás

Kína számára pedig a cél egyértelmű – mondja Arends. Az ázsiai nagyhatalom ugyanis meg akarja törni az amerikai dollár globális hegemóniáját, és ezzel erősíteni saját fizetőeszközének, a jüannak a nemzetközi szerepét. Ehhez pedig az aranyvásárlás természetes módszer, mivel minél több aranyfedezet áll egy jegybank rendelkezésére, annál stabilabbnak számít a devizája a világpiacon.

Az arany unciánkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Mindez Arends szerint nem feltétlenül jelenti azt, hogy Kína és Oroszország nyílt támadásra készülne az amerikai dollár ellen. Az azonban jól látszik, hogy

Peking mindenképpen felismerte a világgazdasági erőviszonyok átalakulását, és az Egyesült Államok abszolút hegemón szerepének változását

– illetve Kína erejének ezzel párhuzamos növekedését.

Befektetői szempontból pedig Odey úgy látja, egyelőre nem érdemes szembemenni a központi bankokkal az aranypiacon. Vagyis a közeljövőben is várható az arany árfolyamának stabilitása, illetve erősödése – főként, hogy továbbra is a sárga nemesfém számít a legnépszerűbb menedékeszköznek a világpiacon.