Magyarországon az egyik legbiztonságosabb bankkártyával vásárolni

Woman is shopping online with laptop Wireless Technology Computer Consumerism Businesswoman Young Women Women Females Ordering Electronic Banking Banking Surfing the Net Home Shopping Paying E-commerce Electronics Store Credit Card Purchase Currency Young
Young woman shopping with credit card and laptop computer
Vágólapra másolva!
Magyarország még mindig az ötödik legbiztonságosabb ország a bankkártyás fizetésben: egymillió forintnyi plasztikkal zajló fizetésből mindössze 113 forint érintett csalásokban, ráadásul a kártyabirtokosok vesztesége ennek is a töredéke, mindössze kilenc forint - írja a Magyar Nemzeti Bank jelentése alapján a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A magyar kártyás fizetési rendszer nemzetközi összehasonlításban is kimagaslóan biztonságos. Az Európai Központi Bank 2018-ban immár ötödik alkalommal készítette el a kártyás visszaélésekkel foglalkozó, európai szintű áttekintést nyújtó jelentését. Az elmúlt évekhez hasonlóan a legújabb nemzetközi összevetés is azt mutatja, hogy a hazai fogyasztók és vállalkozások kimagasló biztonsági szint mellett használhatják a kártyás fizetési módot.

Regionális összehasonlításban elmondható, hogy a kelet-európai országokban jellemzően alacsonyabb a kártyás visszaélések forgalomhoz viszonyított aránya.

A fogyasztók érdekeit előtérbe helyező jogszabályi háttérnek köszönhetően a kibocsátói oldalon leírt károknak mindössze 8 százalékát viselték a kártyabirtokosok - áll az MNB jelentésében.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Poike/Poike

Az Európai Unió tagországai között - emeli ki a vg.hu a jelentés alapján - csak Romániában, Görögországban, Lettországban és Lengyelországban volt alacsonyabb a bankkártyás visszaélések forgalomhoz viszonyított aránya a 2010–18-as időszakban

A visszaélések aránya hazánkban nem éri el a forgalom 0,01 százalékát a kilencéves összevetésben,

miközben az euróövezet aránya 0,03 százalék felett áll, a SEPA európai fizetési övezetben pedig 0,04 százalék.

Az elmúlt évben azonban a jegybanki statisztikák szerint jelentősen megugrottak a visszaélések hazánkban is: 2018-ban 66 037 esetben regisztráltak kártyacsalást a hazai pénzintézetek, ez kétharmadával több, mint a 2017. évi 39 355-ös esetszám.

A visszaélésekben érintett összeg növekedése azonban elmaradt a csalások számának növekedésétől: az 1,712 milliárd forintos összeg csak 48 százalékos növekedést mutat.

Eszerint az egy tranzakcióra jutó kár 29 322 forintról 25 936 forintra csökkent.

Az 1 milliárd forint feletti kárértékhez viszonyításként fontos hozzátenni, hogy tavaly a teljes hazai bankkártyás forgalom 15 070 milliárd forint volt.

Egymillió kártyás fizetésből nem egész hetven esetben merült fel visszaélés gyanúja, s minden, plasztikokkal kifizetett egymillió forintból mindössze 113 forintot érintett csalás.

A jegybanki jelentés arra is rámutat, hogy a bejelentett károknak csupán 8 százalékát, 91 millió forintot kellett a kártyabirtokosoknak állniuk, a hatályos szabályozás szerint ugyanis csak akkor viseli a kárt az ügyfél, ha bizonyíthatóan neki felróható súlyos gondatlanság okozta azt a helyzetet, amelyben a visszaélés megtörténhetett.

Mindez azt jelenti, hogy egymillió forintnyi kártyás fizetés után a magyar plasztiktulajdonosokat mindössze 9 forint tényleges kár érte.