Kiderült, milyen arányban használt a világ megújuló energiákat tavaly

tengeri szélfarm
Turbines at The Blyth Offshore Demonstrator Wind Farm built by EDF Energy Renewables are seen off the coast of Blyth, north of Newcastle-upon-Tyne, in northeast England on October 5, 2017. EDF Energy Renewables finished the construction of the offshore wind farm with five turbines off the coast of Blyth. The five wind turbines stand out from the seascape just a short distance from Blyth Harbour, near Newcastle in north-eastern England. These 'sea monsters' about 200 meters high with 190-meter-long carbon blades, are the most powerful wind turbines installed to date in an offshore park. / AFP PHOTO / William EDWARDS / To go with 'Britain-Energy-Electricity-Wind' by Marie HEUCLIN
Vágólapra másolva!
Rengeteg energiát zabált fel a világ, a tavalyi éves elsődleges energiafelhasználás 2,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi értékhez képest. Ez egyben közel kétszerese a tíz éves, 1,5 százalékos bővülési átlagnak, valamint a leggyorsabb ütemű növekedés 2010 óta. Kiderült ugyanakkor az is, hogy ebből milyen arányt képviselt a megújuló eneriák, és mekkorát a fosszilis hordozók hasznosítása.
Vágólapra másolva!

A British Petroleum (BP) közzétette éves, átfogó energetikai jelentését a világ elsődleges energiafelhasználásáról. Eszerint a világ energiafelhasználása 2,9 százalékkal nőtt egyetlen év alatt, köszönhetően elsősorban a gázfelhasználásának, mely hordozó egymaga a növekedés 40 százalékát adta. Az Egyesült Államok, Kína és India együttesen a globális energiaszükséglet növekedésének kétharmadáért felelt, amin belül is, az USA bővülése az elmúlt 30 év legnagyobbja volt.

Illusztráció Forrás: AFP/William Edwards

Adódik a kérdés, hogy mindebből milyen arányban részesültek a hagyományos fosszilis hordozók illetve a megújuló energiaforrások.

A The Atlas a BP adatai alapján egyetlen grafikonon mutatja be erre a választ.

Eszerint a világ energiamixét még több mint 80 százalékban a fosszilis hordozók alkották 2018-ban is, igaz, évről évre csökkenő tendencia mellett.

Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a megújuló energiák még a 20 százalékát sem biztosították az energiamixnek, bár a tendencia kétség kívül emelkedő:

A BP adataiból az is kiderül, hogy bár a világon számos helyen megindult a megújuló energiákra való átállás fordulata, a globális gazdaság nemhogy nem tud még elszakadni a hagyományos hordozóktól, hanem növeli is azok felhasználását.

  • Az átlagos napi olajfogyasztás 1,5 százalékkal, illetve 1,4 millió hordóval nőtt tavaly, főként Kínának és az USA-nak köszönhetően.
  • Földgázból a felhasználás 195 milliárd köbméterre emelkedett, ami 5,3 százalékos növekedés, egyben a legnagyobb mértékű 1984 óta.
  • A szénfelhasználás az évtizedes átlagos növekedési ráta dupláját produkálta, 1,4 százalékkal. Az elsődleges energiafelhasználásban 27,2 százalékot adott, ami viszont 15 év legalacsonyabb aránya úgy, hogy közben a kitermelés 4,3 százalékkal, 162 millió tonnára nőtt, főként Kínának és Indonéziának köszönhetőn.

A villamos energia előállításában némileg növekedett tavaly a megújulók szerepe, a korábbi 8,4 százalékról 9,3 százalékra.

Ugyanakkor ezen a területen is a széné a vezető szerep, melyhez a globálisan megtermelt villamos energia 38 százaléka köthető.