Ha Olaszországban nyaral a héten, akkor erről tudnia kell

Pisai ferde torony, túristák a tornyon
Vágólapra másolva!
Augusztus első két napja várhatóan a pénzszállítók sztrájkjával fog telni, melynek célja kikényszeríteni a 2015 óta érvényben lévő munkaszerződések megújítását. Több bank is figyelmeztetést adott ki ügyfeleinek az ATM használat kapcsán.
Vágólapra másolva!

Az Intesa Sanpaolo például e-mailben küldött ki tájékoztatót a 2019. augusztus 1-jére és 2-ára bejelentett sztrájkról, mely fennakadást hozhat a készpénzfelvételekben. Bár Olaszországban a Magyarországon megszokottól eltérő a megszokott nyitvatartási idő, amihez a pénzszállítók is alkalmazkodhatnak,

de mivel augusztus 2-a péntekre esik, fennakadás lehet az egész hétvégi, sőt akár a hétfői készpénzfelvételek során is.

Ha emellé hozzávesszük, hogy

az ügyfelek várhatóan már szerdán fel fognak venni készpénzt a csütörtöktől kezdődő sztrájk miatt,

akkor célszerű lehet már kedden felvenni több napra elegendő készpénzt azoknak, akik Olaszországban tartózkodnak, vagy ott nyaralnak.

Olaszországban a héten szerda-csütörtöktől országszerte várhatók kisebb-nagyobb fennakadások a bankok és ATM-ek készpénzkiszolgálásában Forrás: AFP/Fabio Muzzi

Ugyanakkor Olaszországban széles körben elterjedt a kártyás fizetés,

így készpénzfelvétel helyett fennakadás nélkül lehet majd bankkártyával fizetni az elfogadóhelyeken, a pénzszállítók sztrájkjától függetlenül.

Míg a bankkártyás fizetés általában külföldön is ingyenes, addig a külföldi készpénzfelvétel a magyar bankkártyákkal általában rendkívül drága, több ezer forintba is kerülhet egy tranzakció.

A Corrielle Della Sera internetes kiadása szerint az olasz posta még mindig nem szólalt meg az ügyben. A sztrájk hatását tekintve leginkább azok az olasz nyugdíjasok az érintettek, akiknek a nyugdíjat a hónap első napján, azaz augusztus elsején jóváírják, és szeretik a pénzt egyben, készpénzben kivenni.

A pénzszállítók azt kívánják elérni a sztrájkkal, hogy a 2015 óta változatlanul érvényben lévő szerződéseket megújítsák, jobb fizetésekkel és egészségügyi biztosítással.

Forrás: Corriere.it