Egyetlen jó döntése dollármilliomossá tett egy graffitiművészt

Graffiti, avagy így vált az öncélú falfirkából elismert underground művészet
David Lozano
Vágólapra másolva!
Hogyan tett milliomossá egy graffiti-művészt a közösségi média egyik napról a másikra? A CNBC mesés meggazdagodások történeteit bemutató sorozatában korábban felidézte David Choe esetét, akinek az akkor jószerivel teljesen ismeretlen Facebook hozta meg a szerencséjét.
Vágólapra másolva!

Choe alkotásaival még a 2000-es évek elején keltette fel a Napstert megalapító Sean Parker figyelmét. Később, 2005-ben, amikor Parker az akkoriban még csak formálódó Facebook elnöke lett,

azzal az ajánlattal kereste meg Choe-t, hogy készítsen graffitiket a cég szilícium-völgyi székházának dekorálására.

Noha a művész nem sokra értékelte akkoriban az olyan közösségi médiaplatformokat, mint például a MySpace, a Facebookot pedig kifejezetten nevetséges ötletnek tartotta, beleegyezett, hogy 60 ezer dollár fejében vállalja a megbízást.

Képünk csupán illusztráció Forrás: Instagram/davidl_bcn

Parker azt ajánlotta neki, hogy választhat a készpénz vagy egy azzal megegyező értékű Facebook részvénypakett között, de egyértelműen ez utóbbit ajánlotta a művész számára.

– idézte fel Choe Howard Stern mikrofonja előtt a CNBC-n -,

Semmi garancia nem volt arra, hogy a cég részvényei jó befektetésnek bizonyuljanak. Mégis ráállt az alkura.

S milyen jól tette!

Amikor 2012-ben a társaság papírjait bevezették a tőzsdére 38 dolláros árfolyamon, a Choe birtokában lévő részvénymennyiség értéke egy csapásra 200 millió dollárra ugrott.

Ma pedig a Facebook papírjai már 171 dolláros áron forognak.

Embed from Getty Images

Amilyen meglepő módon gazdagodott meg, Choe néha ugyanolyan extrém eszközökkel szórta el a pénzt. Egy nap a lakásában talált egy cipősdobozt, amelyben már ki tudja, mióta, 100 ezer dollár kallódott. Úgy gondolta, valamilyen rendkívül figyelemfelkeltő módon válik meg ettől az összegtől. Országos kincsvadászatot szervezett az Egyesült Államokban, amelynek a fődíja természetesen a dobozban található 100 ezer dollár volt, kiegészítve egy általa készített festménnyel.

Choe és munkássága egyébként gyakran vita tárgyát képezi.

Legutóbb, amikor New Yorkban avatták fel legújabb művét, az átadó ünnepségre olyan hírek vetettek árnyékot, amelyek szerint a graffiti-művész korábban nemi erőszakot követett el. Choe a vádakra úgy reagált, hogy a múltjában voltak nehéz időszakok, de a szexuális zaklatás vádját egyértelműen visszautasította. Mindenesetre a graffitit néhány hét múlva eltávolították a falról.