Tőzsdére megy az Afrikát letaroló kínai okostelefongyártó

2019.07.26. 18:31

A kínai olcsó okosktelefonokat gyártó Transsion készíti az afrikai kontinens kedvenc mobiltelefonját a Technót, a cég pedig nemsokára a kínai tőzsdén debütálhat.

A sencseni vállalat a héten jelentette be, hogy zöld utat kapott a Star Market tőzsdén való debütálásához, és a kezdeti nyilvános ajánlattétel előtt már csak a kínai értékpapír-felügyelet végleges jóváhagyására várnak.

IllusztrációForrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

A tőzsdére lépéssel a cég értéke elérheti a 4 milliárd dollár.

Kína a nemzetet a technológia és az innováció révén kívánja megújítani" – nyilatkozta Mark Huang, a Bright Smart Securities elemzője, hozzátéve, hogy az amerikai Nasdaq riválisának szánt, a kínai technológiai cégekre fókuszáló Star Marketot éppen ezért indította el a pekingi kormány a sanghaji tőzsdén belül.

IllusztrációForrás: Transsion

A Transsion vállalatot 2006-ban alapította Zhu Zhaojiang, a cég a tőzsdei nyitástól egy 30 milliárd jüanos (127 milliárd forint) támogatást vár, amit okostelefongyárak, valamint kutatási- és fejlesztési központok építésére fordítana Csungkingban, Sencsenben és Sanghajban.

A vállalat legalább 80 millió részvény kiadását tervezi, bár még nem határozták meg a papírok nyitó értékét.

Annak ellenére, hogy a Transsion kínai alapítású, nem folytat üzleti tevékenységet az országon belül, és az IDC adatai szerint már az afrikai mobiltelefonpiac felét irányítja, megelőzve olyan cégeket a fekete kontinensen, mint a Samsung, a Huawei és az Apple. 

A Transsion 2018-ban világszerte 124 millió mobiltelefonot adott el és 22,65 milliárd jüanos bevételre tett szert.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK