Negyvenmilliárdos beruházás Győrben és átalakuló OKJ-s képzés

Németország, német gazdaság lassulása
Győr, 2017. május 23. Szakemberek dolgoznak az Audi Hungária Zrt. győri karosszériaüzemében 2017. május 23-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A diákhitellel kapcsolatban is voltak bejelentések a héten és több nagyberuházás is érkezett Magyarországra. Emellett kiderült, hogy mennyit bukott a Boeing a második negyedévben, miközben nagyszámú leépítést jelentett be a Nissan és a Deutsche Banknál sem rózsásak egyelőre a kilátások.
Vágólapra másolva!

Teljesen átalakul jövőre az OKJ-s rendszer

Az OKJ 2020-tól szűnik meg, helyébe pedig egy teljesen új szakképzési paletta lép, amelynek célja, hogy jobban elkülönüljenek egymástól a széles körű szaktudást adó alapképzések, illetve a tanfolyam jellegű, rövidebb képesítések.

illusztráció Forrás: 123rf

Több változásra is lehet készülni például a gépjárműipari ágazatban, hiszen technikusi szinten összevonják az autóelektronikai műszerész, autószerelő, autótechnikus és gépjármű-mechatronikus szakmákat. Emellett átalakítások várhatók az elektronikai ágazatban is, ahol jelenleg negyvenféle OKJ-s szakképzés létezik. A tervek szerint ebből csak hét alapszakma maradna majd.

Több mint 40 milliárdos bővítés az Audinál Győrben

Szijjártó Péter bejelentette, hogy az Audi 41 milliárd forintból bővíti Győrben a járműgyártási infrastruktúráját, motorfejlesztési központját és az elektromos meghajtásokat gyártó egységét.

illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A kormány 6,4 milliárd forinttal támogatja a 250 munkahelyet teremtő beruházást. Várakozása szerint az Audi bővítése új termelési és kiviteli rekordokhoz is hozzájárulhat, az autóipar pedig idén is új csúcsot dönthet.

Óriási leépítés jön a Nissannál

A Nissan Motor, Japán második legnagyobb autógyára, a második negyedévről csaknem 100 százalékos működési nyereségcsökkenésről jelentett. A romló adatot az eladások csökkenésével, a magasabb nyersanyagárakkal és a devizaárfolyamok kedvezőtlen alakulásával indokolta.

illusztráció Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A Nissan a héten szintén bejelentette, hogy globálisan 12 ezer 500 dolgozójától - munkavállalói állományának 9 százalékától - válik meg 2023 márciusáig, és eddig az időpontig legalább 10 százalékkal csökkenti a modellek számát, hogy hatékonyabbá tegye és föllendítse üzletmenetét.

Egyre nagyobb bajban a Boeing

A Boeing történetének legnagyobb negyedéves veszteségéről adott jelentést. A vállalat az idei második negyedévben 3,4 milliárd dollár mínuszban zárt.

illusztráció Forrás: Boeing

Dennis Muilenburg, a Boeing főnöke elmondta, hogy igyekeznek mielőbb orvosolni a 737 Max repülőgépek hibáit, azonban ha továbbra sem engedélyezik a típus felszállását, akkor tovább csökkentik majd a széria gyártását, de ha szükségessé válik, akkor végső soron teljesen le is állíthatják azt.

Változik a diákhitel

Jelenleg a Diákhitel 1 kamata történelmi mélyponton, 1,99 százalékon áll, míg a kizárólag a felsőoktatási képzési díjakra igényelhető Diákhitel 2 továbbra is kamatmentesen vehető igénybe a kormány célzott kamattámogatásának köszönhetően.

illusztráció Forrás: MTI/Soós Lajos

A kormány döntése szerint október 1-től bevezetik a nyelvtanulási hitelt, amely 500 ezer forintig vehető igénybe. Induló kamata megegyezik a Diákhitel1-ével, de akkor éri meg igazán, ha a tanulás végén a diák sikeres nyelvvizsgát tesz, mert a nyelvvizsga megszerzése után a hitel 0 százalékos lesz.

Öt év, ötezer milliárd forint vasúti és közúti fejlesztésre

A héten Palkovics László. innovációs és technológiai miniszter bejelentette, hogy mintegy ötezer milliárd forintot fordít a kormány 2024-ig közúti és vasúti fejlesztések előkészítésére és kivitelezésére.

illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a kormány által tervezett közúti beruházásokat keretbe foglaló Útprogram teljes költségvetése 3200 milliárd forint, amelyből a magyar gazdaság megerősödésének köszönhetően a nagyobb részt, 1800 milliárd forintot a költségvetés fedezi, a fennmaradó összeget adják az uniós támogatások.

Folytatódik a Deutsche Bank vesszőfutása

A Deutsche Bank 3,15 milliárd eurós veszteséget hozott össze az idei második negyedévben, ami jelentősen meghaladta az elemzők által várt 1,7 milliárdos nettó bukást. Miközben a hónap elején a hitelintézet újabb átszervezési hullámot jelentett be, a menedzsment is csupán 2,8 milliárdos veszteséggel számolt.

illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A bank éppen ebben a hónapban jelentette be, hogy bezárja a globális részvénypiaci üzletágát, és 2022-ig leépít 18,000 álláshelyet. Az első jelentősebb távozók között van három igazgató, akikről már most lehet tudni, hogy a hónap végén elhagyják a bankot.

Nálunk építi fel első külföldi gyárát a Bumchun Precision

Szijjártó Péter a héten közölte, hogy Magyarországon építi meg 13,3 milliárd forintból az első külföldi gyárát a dél-koreai Bumchun Precision.

illusztráció Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A külgazdasági és külügyminiszter azt is elmondta, hogy a kormány 2,65 milliárd forinttal támogatja a befektetést, mivel az új üzem az elektromos autók gyártóinak első körös beszállítójaként 200 munkahelyet teremt.

Szellemhajó okozhat óriási környezeti katasztrófát

Felrobbanhat és óriási környezeti katasztrófát okozhat a jemeni partoknál 2015 óta elhagyatottan veszteglő olajszállító hajó, amelynek tartályaiban csaknem 1,1 millió hordó nyersanyag van. Szakértők szerint mivel a hajó nem üzemel, a tartályokban lévő úgynevezett inert gázok idővel elszivárognak, ami viszont katasztrofális robbanást eredményezhet, majd súlyos környezetszennyezést okozhat.

illusztráció Forrás: MTI/EPA/EFE/-

A tartályaiban lévő olaj értéke akár a 60 millió dollárt (körülbelül 17 milliárd forint) is meghaladhatja. Az 1900 kilométer hosszú Vörös-tenger több száz halfajnak ad otthont, tengeri ökoszisztémája pedig különösen érzékeny. A becslések szerinti 1,1 millió hordó olaj tengerbe jutása beláthatatlan következményekkel járna.

Hatalmas autóipari beruházás érkezik Dél-Koreából

Letették a dél-koreai Doosan rézfóliagyártó üzemének alapkövét. A 31 milliárd forintos ráfordítással, a tatabányai ipari parkban megvalósuló beruházást a kormány 4,7 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással segítette.

illusztráció Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A kezdetben 181 új munkahelyet teremtő vállalat a teljes kapacitás elérésekor évente 50 tonna rézfóliát gyárt majd. Ez a mennyiség évente 2,2 millió elektromos autó akkumulátorainak előállításához elég.

Kiszáradhat a Visztula

Kiszáradhat Lengyelország legfontosabb folyója, a Visztula. Van, ahol már olyan alacsony a vízszint, hogy többen gyalogosan próbálnak meg átkelni. Pedig a Visztula nemcsak Lengyelország, hanem a környező államok gazdasága számára is fontos.

illusztráció Forrás: AFP/Wojtek Radwanski

Már alig 40 centiméter a Visztula vízszintje Varsó közelében. A folyó olyan közel került a kiszáradáshoz, hogy sokan a rendőrségi felhívás ellenére gyalogosan próbálnak meg átkelni rajta.

A gazdaságvédelmi akcióterv két újabb pontja lépett hatályba

Varga Mihály pénzügyminiszter a héten elmondta, hogy a májusban bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv részeként két intézkedés is hatályba lépett szerdán. Az adóelőleg-feltöltés eltörlésével tovább egyszerűsödik a vállalkozások adóadminisztrációja, a fejlesztési adókedvezmény kibővítésével pedig még több beruházás valósulhat meg Magyarországon

illusztráció Forrás: MTI/Illyés Tibor

Tájékoztatása szerint mintegy 40 ezer vállalkozásnak hoz könnyebbséget az úgynevezett adóelőleg-feltöltés eltörlése, ami lehetővé teszi, hogy a cégek öt hónappal tovább gazdálkodhassanak 170 milliárd forinttal. A kormány azért indította a gazdaságvédelmi akciótervet, hogy a magyar gazdaság eredményeit a lassuló európai gazdaságban is megőrizze, és a hazai növekedés a következő években is legalább 2 százalékponttal meghaladja az uniós átlagot

Ötmilliárd dolláros büntetést fizet a Facebook

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) közlése szerint ötmilliárd dollár (1462,5 milliárd forint) pénzbüntetést kell megfizetnie és felül kell vizsgálnia a felhasználók személyiségi jogaival kapcsolatos szabályozását a Facebook közösségi portálnak.

illusztráció Forrás: AFP/Josh Edelson

A bírság a legmagasabb összegű, amelyet valaha is kiszabtak egy technológiai vállalatra a fogyasztók személyiségi jogainak megsértése miatt – tette hozzá az FTC.

Diszkont benzinkutakkal terjeszkedne az OMV

Az OMV várhatóan az ausztriai gyakorlatot fogja követni Magyarországon, vagyis diszkont célra szóba jöhet - az alkalmazottak és bolt nélkül működő - 21 Avanti töltőállomásuk, illetve folytatódhat az Aldival tavaly indított együttműködés kibővítése is.

illusztráció Fotó: Bielik István - Origo

A diszkont egységek alkalmazottak és boltok nélkül működnek, ezért költség- és időhatékony tankolást kínálnak. Az OMV-nek Ausztriában mintegy 220 ilyen kútja van.

Csökkent az üzemanyagok ára

A Mol 6 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán. A csökkentéssel a benzin literje 391 forintra, a gázolajé 396 forintra mérséklődött.

illusztráció Forrás: MTI/Róka László

Az üzemanyagok ára legutóbb múlt pénteken változott, akkor a gázolaj literje 2 forintos emeléssel 400 forintra nőtt, a benziné 397 forint maradt.