Folytatódik a Deutsche Bank vesszőfutása

Deutsche Bank
A view of Deutsche Bank in Bydgoszcz, Poland, on April 27, 2016. Deutsche bank has posted surprise pre tax earnings of €579 million for the first quarter of 2016. Experts expected much lower earnings for the troubled bank. Stock value for Deutsche climbed by more than 3 percent on Thursday. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Deutsche Bank a vártnál nagyobb veszteséget ért el az idei második negyedévben, amivel tovább folytatódott a német óriás vesszőfutása. Az átszervezések és az elbocsátási hullámok mellett a befektetők is büntetik a pénzintézetet.
Vágólapra másolva!

A Deutsche Bank 3,15 milliárd eurós veszteséget hozott össze az idei második negyedévben, ami jelentősen meghaladta az elemzők által várt 1,7 milliárdos nettó bukást. Miközben a hónap elején a hitelintézet újabb átszervezési hullámot jelentett be, a menedzsment is csupán 2,8 milliárdos veszteséggel számolt – írja a CNBC.

Tavaly egyébként komoly eredmény volt, hogy a második negyedévben sikerült összehozni egy 401 millió eurós profitot, azonban

ezt követően tartós lett a részvényárfolyam csökkenése, főleg az újabb botrányok hatására

– mindez pedig erősen megtépázta a német óriásbank lehetőségeit. Az idei második negyedévben a Deutsche bevétele is lecsökkent 6,2 milliárd euróra a tavalyi 6,59 milliárdról.

Továbbra is sötétek a Deutsche Bank kilátásai Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A bank épp ebben a hónapban jelentette be, hogy bezárja a globális részvénypiaci üzletágát, és 2022-ig leépít 18 000 álláshelyet. Az első jelentősebb távozók között van három igazgató, akikről már most lehet tudni, hogy a hónap végén elhagyják a bankot. Eddig már több mint 900 alkalmazottal közölték a banknál, hogy a pozíciója meg fog szűnni. Az átszervezési költségek pedig igen hatalmasak, tekintve hogy ezek nélkül a Deutsche 231 millió eurós profitot termelt volna.

Az éppen futó reformok azonban a jövőben is költségesek lesznek. A bank ugyanis a tervek szerint 2022-ig létrehozna egy 74 milliárd eurós „rossz bankot", ami várhatóan 7,4 milliárd euróba kerül majd.

Az elmúlt időszak tartós vesszőfutását pedig a Deutsche Bank részvényárfolyama is megérezte. A papír az elmúlt 12 hónapban több mint 30 százalékot zuhant, részben a legutóbbi pénzmosási botrány miatt. Nemrég ugyanis kiderült, hogy az Egyesült Államokban vizsgálat indult a német bankkal szemben, mivel a feltételezések szerint rendszeres volt a pénzmosás a pénzintézetnél. Ezt megelőzően pedig, 2017-ben, a Deutsche 137 millió dolláros bírságot kapott az amerikai hatóságoktól, mivel kiderült, a bank is részt vett abban a globális botrányban, melynek során egyes pénzintézetek közösen manipuláltak devizaárfolyamokat.

A Deutsche Bank részvényárfolyamának alakulása 2018 eleje óta Forrás: Investing.com

A Deutsche tehát évek óta veszteséges, nem tudja lerázni magáról a botrányokat, folyamatosak a leépítések a cégnél, az egyik korábbi vezető brókere pedig már börtönben ül a 2008-as válság kirobbanása előtti tevékenységéért.

Ehhez jön még, hogy Németországban már a teljes bankszektorra hatá

ssal van a Deutsche leépítési hulláma. Egy korábbi elemzésből ugyanis kiderült, hogy

miközben a pénzintézet évtizedekig gyűjtötte maga köré a legjobb bankárokat, most a legkiemelkedőbb szakemberek is távoznak a banktól.

Ennek következtében pedig a versenytársak előtt is megnyílt a lehetőség, hogy tömegével csapjanak le olyan szakemberekre, akiket eddig esélyük sem lett volna magukhoz csábítani.