Ezek a csúcsvezetők legfeljebb 1 dollárért dolgoznak

Elon Musk
Elon Musk speaks near a Falcon 9 rocket during his announcement that Japanese billionaire Yusaku Maezawa will be the first private passenger who will fly around the Moon aboard the SpaceX BFR launch vehicle, at the SpaceX headquarters and rocket factory on September 17, 2018 in Hawthorne, California. - Japanese billionaire businessman, online fashion tycoon and art collector Yusaku Maezawa was revealed as the first tourist who will fly on a SpaceX rocket around the Moon. (Photo by DAVID MCNEW / AFP)
Vágólapra másolva!
Miközben számos cégvezetőt bírálnak azzal, hogy irreálisan nagy fizetést visznek haza, vannak olyanok is, akik lényegében lemondtak a fizetésükről. Íme, egy lista azokról a sztárokról, akik maximum 1 dollárért vezetik a vállalataikat. Igaz, máshonnan van bevételük bőven.
Vágólapra másolva!

Noha számos sztár cégvezető gyakorlatilag lemondott a fizetéséről, és maximum 1 dolláros éves fizetést kap a vállalatától, nagy tévedés lenne azt gondolni, hogy ettől nem lenne óriási a jövedelmük. A Business Insider által összegyűjtött vállalatvezetők ugyanis évente milliókat vagy akár milliárdokat keresnek, főként a részvényeiken keresztül.

Larry Page és Sergey Brin (Google)

A Google hivatalos adatai szerint a vállalat két alapítója még 2004-ben kérte, hogy csökkentsék a fizetéseiket évi 1 dollárra. Azóta egyébként a menedzsment többször is ajánlott nekik különböző kompenzációkat, de Page és Brin ezeket mindig visszautasította.

Noha a két társalapító nem vesz fel se készpénz-, se részvénybónuszt a teljesítménye után, messze nem kell félteni a megélhetésüket. Page becsült vagyona ugyanis jelenleg 34,9 milliárd dollár, míg Briné 34,3 milliárd.

Jack Dorsey (Twitter)

A Twitter idei adatközlése szerint a közösségi média cég vezérigazgatója, Jack Dorsey, mindössze 1,40 dolláros fizetést kap a vállalattól.

Ez azonban valószínűleg nem rázza meg túlságosan Dorsey anyagi helyzetét, akinek becsült nettó vagyona 5,4 milliárd dollár körül van.

Dorsey egyébként tavaly már egy fizetésemeléssel keresett 1,40 dollárt. A vállalat dokumentációja szerint ugyanis 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben egyáltalán nem kapott fizetést, majd nulláról emelték meg 2018-ban 1,40 dollárra a bérét. Dorsey egyébként semmilyen más kompenzációt sem kap a munkájáért.

Jack Dorsey, a Twitter alapítója Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd

Az 1,40 dollár azonban szimbolikus is lehetett, mivel a Twitter azzal vált eredetileg híressé, hogy a mikroblog bejegyzések maximális terjedelme 140 karakter volt – ezt egyébként 2017-ben bővítették ki 280 karakterre.

Larry Ellison (Oracle)

Ahogy a korábbi években, tavaly is csupán 1 dolláros fizetést vitt haza Larry Ellison, az Oracle korábbi alapítója, ma elnöke és technológiai vezetője.

A hivatalos papírok szerint Ellison 2011 óta tartja az 1 dolláros szokását. Ellison becsült nettó vagyona azonban 56,9 milliárd dollár.

Érdekesség, hogy mindeközben a két vezérigazgató tavaly egyenként 950 000 ezer dolláros fizetést vett fel, és ehhez jöttek még az egyéb juttatások is. Az ő fizetésük viszont 2014 óta (mióta hivatalba léptek) nem változott.

Elon Musk (Tesla)

Tavaly a Tesla adatközlése szerint Elon Musk hivatalosan a kaliforniai minimálbérnek megfelelő fizetést kap. Musknak több cége is van, és a nettó összvagyona 19,4 milliárd dollár, azonban ennek jelentős része nem fizetésből származik. Főleg úgy, hogy Musk valójában fel sem veszi a bérét.

Elon Musk a minimálbért sem veszi fel Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Musk helyzete azonban igen bonyolult a Tesla élén. Vezérigazgatóként ugyanis jelentős kompenzációban részesülhetne a teljesítmény után, de hacsak a vállalat nem valamilyen gigászi célt tűz ki maga elé, akkor Musk valószínűleg személyesen nem profitál a kisebb sikerekből.

Mark Zuckerberg (Facebook)

A Washington Post értesülései szerint

a Facebook vezérigazgatója 2013-ban lépett be az 1 dolláros fizetéssel rendelkező cégvezetők klubjába.

Ezzel együtt Zuckerberg szintén nem vesz fel extra bónuszokat, azonban a részvényeit megtartotta.

A közösségi média óriás alapítója azonban messze nem szűkölködik. Zuckerberg nettó összvagyonának becsült mértéke ugyanis majdnem eléri a 74 milliárd dollárt.