Thaiföldön pénzt csinálnak abból, amitől mi irtózunk

A csigák is szellentenek, méghozzá kéjgázt állat csiga csigaház
A csigák is szellentenek
Vágólapra másolva!
Thaiföldön fellendült a csiga nyálkájának begyűjtése, miután szépen megfizetik a felvásárláskor. A világ a kozmetikai iparban használja fel a nagyon is hasznos anyagot, és talán mi is találkozunk vele az egyes bőrápoló készítményekben anélkül, hogy tudnánk róla.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt három évben a thaiföldi gazdálkodók és a helyiek elkezdtek más szemmel nézni a csigákra. Míg korábban irtották vagy riasztották ezeket az állatokat, hiszen iszonyú pusztítást képesek okozni a haszonnövényekben, addig ma már begyűjtik, sőt akár még tenyésztik is őket a nyálkájukért.

A mucin névre hallgató nyákanyagok súlyban mérve értékesebbek, mint az arany,

és a globális nyákgazdálkodási iparág becslések szerint 314 millió dollárt (bő 91 milliárd forint) ér. A mucin olyan összetevőket tartalmaz, mint a glikoproteinek, a hialuronsav és a glikolsav.

Jelenleg 85 csigagazdaság van a thaiföldi Nakhon Nayok tartományban, Bangkoktól keletre, és havonta 600 liter mucint termelnek. A kifejezetten nyálkára termesztett fajok az Achatina csiga, amely jobban ismert afrikai óriáscsiga néven.

Phatinisiri Thangkeaw, aki a The Guardian című brit lapnak nyilatkozott, elmesélte, hogy vállalkozását a helyi rizsfajták közt előforduló csigák beszerzésével kezdte. A gazdák örültek, hogy megszabadulnak az újonnan ültetett növények pusztítóitól. Sőt, még fizetnek is a begyűjtésükért, egy kilogramm csigáért 1 dollárt adnak. Thangkeaw ma már egy több mint 1000 csigából álló farmot tart fenn a mucinért, majd értékesíti a csigákat.

„A gazdálkodók korábban kidobták a csigákat az útra, vagy a folyóba hajították őket" - mondta Phatinisiri. - „Most azonban eladják nekem, hogy pénzt keressek vele."

A csigák által megtermelt mucin súlyban értékesebb, mint az arany - a kozmetikai iparban használják fel az anyagot Forrás: Shutterstock

A nyálka betakarításának folyamata humánus, hiszen nem öli meg és nem is károsítja az állatokat.

A betakarítás a csigák felett csepegő vízzel történik, amely a mucin kiválasztására ösztönzi őket. A magas minőség fenntartása érdekében Thaiföldön a csigákat zöldségekkel és gabonaszemekkel táplálják, és csak három hetente egyszer fejik meg őket.

Thaiföldön a nyers mucint egyetlen kozmetikai cégnek, az Aden Internationalnek adják el, amely drága szérumot és szárított port készít belőle.

Az 1980-as években Chilében a tenyésztők vették észre a csigaváladékok jótékony hatását, amikor kezük puhává vált a csigákkal való érintkezést követően.

Az első krémtartalmú csiga mucint Chilében gyártották, de az utóbbi években a koreai és az amerikai szépségápolási termékek összetevőjeként szökkent szárba igazán. Egy csiga mucin alapú arcpakolás 300 dollárba (bő 87 ezer forint) is kerülhet.

Forrás: Theguardian.com