Így alakul majd át az OKJ-s rendszer jövőre

Soltvadkert, 2019. március 8. Dolgozó a Material-Plastik Kft. második gyártócsarnokában az átadási ünnepség napján Soltvadkerten 2019. március 8-án. Az 1989-ben alapított műanyagipari vállalkozás 6 ezer négyzetméteres új üzemcsarnokának 3,1 milliárd forintos költségéhez a magyar állam 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott. MTI/Bús Csaba
Vágólapra másolva!
Mint korábban már megírtuk, megszűnik az Országos Képzési Jegyzék (OKJ), a helyébe pedig egy új, hatékonyabb szakstruktúra kialakítás lép. Ennek tervezése még zajlik, azonban néhány területen már konkrét átalakítási javaslatok is történtek - értesült róla a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az OKJ 2020-tól szűnik meg, helyébe pedig egy teljesen új szakképzési paletta lép, amelynek célja, hogy jobban elkülönüljenek egymástól a széles körű szaktudást adó alapképzések, illetve a tanfolyam jellegű, rövidebb képesítések.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy lesz változás többek között a népszerű gépjárműipari ágazatban, hiszen technikusi szinten összevonják az autóelektronikai műszerész, autószerelő, autótechnikus és gépjármű-mechatronikus szakmákat.

Illusztráció Forrás: MTI/Bús Csaba

Emellett átalakítások várhatók az elektronikai ágazatban is, ahol jelenleg negyvenféle OKJ-s szakképzés létezik. A tervek szerint ebből csak hét alapszakma maradna majd, ezt pedig nappali képzésben vagy felnőttként esti tagozaton lehetne elvégezni.

Az ITM elmondta a lapnak, hogy azokon a szakterületeken, ahol a mostaninál kevesebb alapszakma lesz elérhető, nemcsak szakmaösszevonásokról vagy -átnevezésekről van szó, hanem egy adott ágazat teljes szakmastruktúrájának átszervezéséről.

Az OKJ helyébe lépő új rendszer egy másik fontos célja, hogy több fiatalt tereljen az egészségügyi és szociális szegmensek felé,

mivel a magyar egészségügy régóta küzd munkaerőhiánnyal. Éppen emiatt ebben az ágazatban is számítani kell átalakításokra.