Nincs meglepetés, marad az alapkamat mértéke

MNB, Magyar Nemzeti Bank
Budapest, 2012. május 18. Az EU csillagos zászlaja és a nemzeti lobogó leng a Magyar Nemzeti Bank központi, Alpár Ignác tervezte műemlék épületének homlokzatán, a főváros V. kerületében, a Szabadság téren. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A Monetáris Tanács nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén mostani kamatdöntő ülésén.
Vágólapra másolva!

Az alapkamat mértéke mellett a Tanács a kamatfolyosót is változatlanul hagyta

- közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Nem változtatott a Monetáris Tanács az alapkamat mértékén Forrás: MTI/Jászai Csaba

A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

A várakozásoknak megfelelően nem változtak a monetáris kondíciók. Összességében látható, hogy az Európai Központi Bank és a Fed monetáris lazítás felé hajló álláspontja miatt az MNB még jó ideig fenntarthatja a jelenlegi kondíciókat, a külső környezet nem sürgeti a változásokat - jelzi Origóhoz eljuttatott kommentárjában Varga Zoltán, az Equilor elemzője.

"A világgazdaság növekedési kilátásait övező bizonytalanság következtében a globálisan meghatározó jegybankok monetáris politikáját továbbra is fokozott óvatosság jellemzi. Az európai konjunktúrát és az eurozónát övező lefelé mutató inflációs kockázatokkal, illetve az Európai Központi Bank (EKB) kommunikációjával összhangban a piaci szereplők rövid távon a monetáris kondíciók lazítását árazzák. A piaci várakozások szerint a Federal Reserve idén akár több lépésben is csökkentheti az irányadó kamatot, miközben a japán jegybank a korábbi várakozásoknál hosszabb ideig tarthatja fenn lazító irányultságú monetáris politikáját." - fogalmazott az elemző. Hozzátette: a Tanács döntése arra mutat rá, hogy a monetáris politika irányultsága továbbra is támogató, a gazdasági szereplők finanszírozási költségei változatlanul kedvezőek. Az infláció várható alakulását meghatározó tényezőkben továbbra is kettősség figyelhető meg. Az élénk belső kereslet emeli, míg a romló külső konjunktúra az év második felétől fékezi az áremelkedés ütemét.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője leghamarabb jövőre számít mérsékelt szigorításra, a kamatfolyosó kismértékű emelésére, de az alapkamat szerinte 2021-ben is változatlan marad.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági elemzője közleményében kiemelte:

nem várnak változást a monetáris politikában az augusztusi kamatdöntő ülésen sem.

Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője közölte: a döntés nem okozott meglepetést, a júniusi ülést követő közlemény is megerősítette, hogy az MNB - a megemelt inflációs előrejelzések ellenére - nem aggódik a kilátások miatt, így továbbra is "adatfüggő" üzemmódban marad.