Egyre nagyobb a nyomás a kínai iparon

2019.07.23. 20:45

A kínai iparig minisztérium szerint „fáradtságos erőfeszítésekre" lesz szükség ahhoz, hogy a kínai ipar elérje az idei termelési célokat. A kereskedelmi protekcionizmus ugyanis akkora nyomást helyez az exportra, hogy az beárnyékolja a világ második legnagyobb gazdaságának kilátásait.

A világkereskedelmi feszültségekből adódó gyenge export mellett a folyamatban lévő reformok és az ország iparának átalakítása is erőteljes kihívásokat jelent a kínai ipar számára – mondta egy pekingi konferencián Hszin Guobin, Kína iparügyi és információs technológiai minisztere.

A kínai gazdasági növekedés egyébként 6,2 százalékos volt az idei második negyedévben, ami 27 éve a leglassabb ütemnek számított. A lassulás mögött elsősorban a hazai kereslet gyengélkedése, illetve az USA-val folytatott kereskedelmi háború negatív következményei álltak.

Nem lesz könnyű elérni a kormány által kitűzött növekedési célokatForrás: AFP/Liu Jin

Peking korábban közölte, a hivatalos cél szerint idén 6,0-6,5 százalékkal kellene bővülnie a GDP-nek, amit támogatnak a folyamatos kormányzati élénkítések is.

Az ipari termelés esetében a vezetés 5,5-6,0 százalékos célt tűzött ki 2019-re.

Az ipari kibocsátás azonban májusban, éves alapon, 5,0 százalékra lassult, ami 17 éves mélypontnak számított. Júniusban azonban már kedvezőbb volt a kép, akkor 6,3 százalékos volt az ipari kitermelés-növekedés. Az elemzők azonban továbbra is bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy fenntartható-e a mostani növekedési ütem, ahogy a gyárakkal készült felmérések alapján folyamatosan csökkennek az új megrendelések.

Az idei első félévben 6 százalékos volt az ipari kibocsátás bővülése, és a miniszter kiemelte, Kínának igen komoly kihívásokkal kell szembenéznie, ahogy stabilizálni kívánja a kitermelését. A legnagyobb problémát elsősorban az ipari termékek exportjának zsugorodása jelenti.

Az export visszaesése miatt szenved a kínai iparForrás: AFP/Imaginechina/Xie zhengyi

Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy a kereskedelmi konfliktus hatására számos kínai cég is visszafogta a hazai aktivitását, vagy egyenes külföldre telepített át termelési egységeket. Ezzel együtt a külföldi vállalatok is igyekeznek reagálni a nehézségekre, ami sokszor költözést jelent. Kanton déli részéről például 588 külföldi termelő vitt át termelési egységeket Vietnámba, Malajziába vagy Thaiföldre. Ez azonban még nem jelent túl nagy érvágást a régiónak, mivel a külföldi feldolgozóipari cégek csupán 1,44 százalékát teszik ki.

Mindazonáltal nem véletlen, hogy a minisztérium hivatalos közleményben is jelezte,

Peking enyhíteni szeretné a nyomást a vállalatokon, hogy azoknak ne kelljen elköltözniük, illetve a kormány támogatni kívánja a kínai vállalatokat abban, hogy ellenállóbak legyenek a sokkhatásokkal szemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK