Tiltott anyagokat tartalmazó, veszélyes étrend-kiegészítőt hívtak vissza

Probiotikum kpszula, gyógyszer capsule, conceptual illustration microbiome gut bacteria VIRUS microbes microbiota artwork
Probiotikumkapszula (számítógépes grafika)
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo megírta, nemrég veszélyes étrendkiegészítőt hívott vissza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), és tiltotta meg véglegesen annak forgalmazását. Most egy újabb termékről derült ki, hogy használata egészségügyi kockázatokat rejt, ezért a hatóság ennek forgalmazását is megtiltotta.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) újabb próbavásárlása során derült fény arra, hogy az OutletClub.hu Kft. (6726 Szeged, Bérkert utca 92/b) által forgalmazott, Bulgáriából származó „Makagra étrend-kiegészítő férfiak részére" megnevezésű orális zselé termékben gyógyszer-hatóanyag (tadalafil) volt terápiás mennyiségben, valamint a jelölés szerint tiltott növényi kivonatokat is tartalmaz,

ezáltal a termék fogyasztása kockázatos.

A termék dobozán feltüntetett összetevők között megtalálható a püspökvirág kivonat (Epimedium extract), valamint a királydinnye kivonat (Tribulus terrestris extract), a termékben elhelyezett egyes adagok kiszerelésének jelölésén az összetevők között szerepel a Hypericum perforatum extract (azaz a közönséges orbáncfű kivonat), írja honlapján a hatóság.

A felsorolt növényi kivonatok szerepelnek a Tudományos Tanácsadó Testület élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növényeit tartalmazó jegyzékében, tehát élelmiszerekben, köztük étrend-kiegészítőkben történő alkalmazásuk veszélyes lehet, ezért nem tekinthetők biztonságosnak.

A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta a termék forgalomba hozatalát, elrendelte a jelenleg forgalomban lévő összes terméktétel forgalomból való kivonását és

a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását is.

A termék azonosító adatai:

A termék megnevezése: „Makagra étrend-kiegészítő férfiak részére"
Származási ország: Bulgária
Magyar kereskedő: OutletClub.hu Kft. (6726 Szeged, Bérkert utca 92/b)
Kiszerelés: 7 tasak/doboz

A Nébih tájékoztatja a lakosságot, hogy a termék egészségre ártalmas lehet, ezért a fogyasztása kerülendő.

A hivatal kéri a vásárlókat, amennyiben a fenti készítmény forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék azt a Nébih ZöldSzámán vagy e-mail címén (06-80/263-244, [email protected] ).

Illusztráció Forrás: Science Photo Library/ROGER HARRIS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Roger Harris/Science Photo Libra

A tadalafil hatóanyagról:

A hatóság által megmintázott termékben a laboratóriumi vizsgálat tadalafil gyógyszerhatóanyagot mutatott ki, amely a foszfodiészteráz-5 enzim (PDE-5) gátló hatása révén az erectilis dysfunctio terápiájában alkalmazott vegyület. Az étrend-kiegészítők az Európai Unióban érvényes és a magyarországi szabályozás szerint is élelmiszernek minősülnek. Gyógyszer-hatóanyag élelmiszerben történő felhasználása tilos, kizárólag az engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg, továbbá az ezen hatóanyagot tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött. További információ a Nébih tájékoztató oldalán olvasható.