Már több mint 50 nagyvállalat hagyta ott Kínát

Donald Trump gazdaságpolitika Apple üzem Kina Horizontal TO GO WITH China-US-IT-Internet-lifestyle-Apple,FOCUS by Tom Hancock
This picture taken on April 22, 2015 shows Chinese workers assembling a cheaper local alternative to the Apple Watch in a factory
TO GO WITH China-US-IT-Internet-lifestyle-Apple,FOCUS by Tom Hancock This picture taken on April 22, 2015 shows Chinese workers assembling a cheaper local alternative to the Apple Watch in a factory producing thousands every day in Shenzhen, in southern China's Guangdong province. The much-hyped Apple Watch goes on sale on April 24, but Chinese factories are already churning out cheaper alternatives to the apparent delight of local consumers. CHINA OUT AFP PHOTO / AFP PHOTO / STR
Vágólapra másolva!
Folyamatosan nő a Kínából távozó vállalatok száma, és a legfrissebb becslések szerint már több mint 50 multinacionális társaság költöztette el a termelését, vagy annak egy részét, a világ második legnagyobb gazdaságából. A háttérben elsősorban az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi konfliktus áll.
Vágólapra másolva!

Az USA és Kína közt zajló összecsapás egyre több Kínában gyártó nemzetközi céget kényszerít rá arra, hogy elvigye a működését a világ második legnagyobb gazdaságából. A Nikkei Asian Review elemzéséből az derül ki, hogy a vámháború tavalyi kirobbanását követően már több mint 50 multinacionális cég vitte el a gyártását Kínából.

Köztük van például az Apple, a Nintendo vagy a Dell is.

Az Egyesült Államok egyébként 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki 25 százalékos vámot, de továbbra is fennáll a kockázat, hogy az USA további 325 milliárd dollárnyi terméket sújt extra vámmal, ha a konfliktus eszkalálódik.

Már a kínai multicégek is helyezik át a termelésük egy részét Kínából Forrás: AFP/Liu Jin

Az olyan amerikai személyi számítógépgyártók, mint a HP és a Dell a termelésük 30 százalékát vitték át Kínából más délkelet-ázsiai országokba. Az Apple arra kérte a beszállítóit, hogy a működésük 15-30 százalékát telepítsék át Kínából Indiába, elsősorban költségcsökkentés miatt.

Nemcsak az amerikai cégek reagáltak azonban a kereskedelmi konfliktus hatásaira. A japán Nintendo a videojáték konzol gyártásának egy részét tervezi átvinni Kínából Vietnámba.

Ennél is érdekesebb, hogy számos kínai cég is igyekszik elvinni a termelésének egy részét Kínából.

A TCL multinacionális elektronikai vállalat például a televízió gyártását telepíti át Vietnámba, míg a kínai autógumi gyártó Sailun Tire termelésének egy részét Thaiföldre költözteti.

Az elhúzódó kereskedelmi háború egyébként már általánosságban is érezteti a hatását a kínai gazdaságban. A hét elején közzétett makrogazdasági adatokból például kiderült, a kínai GDP-növekedés 6,2 százalékosra lassult az idei második negyedévben, ami 27 éve nem látott alacsony ütem volt.