Gazdát cserél a legnagyobb brit kocsmalánc

alkohol kocsma pub angol anglia tivornya
England, London, pub
Vágólapra másolva!
Megállapodás született a legnagyobb brit pub-lánc eladásáról, melyben mintegy 4000 vendéglátó egység cserél gazdát - írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

A Stonegate Pub Company megállapodott az Enterprise Inns (Ei) nevű vállalattal arról, hogy annak teljes hálózatát átveszi.

Így óriási, egy tulajdonosi körben összpontosuló hálózat jön létre a brit pubokból, mely egységeinek számát tekintve még nagyobb lesz a mostaninál is.

A vásárló ugyanis jelenleg 772 egységet működtet országszerte, köztük olyan brand-nevekkel, mint a Slug & Lettuce, a Walkabout és a Yates. Az EI több mint 4000 egységet birtokol, ám az utóbbi időben nehéz helyzetbe került, a brit kocsmakultúrát leépítő bezárási hullám miatt. Ahogy az Origo arról beszámolt, az emelkedő bérköltségek, a növekvő adóterhek és a fogyasztói szokások megváltozása miatt, az utóbbi időben nagyon sok pub bejáratára került ki a "zárva" tábla. Ennek pedig társadalmi szempontból is jelentősége van, hiszen az angol kocsmák különösen vidéken jelentik a közösségi élet egyik legfontosabb színterét.

Egy londoni pub pultja Forrás: Photononstop/Walter Zerla

A megállapodás értelmében, a Stonegate Pub Company összesen 3 milliárd fontot áldoz az EI megszerzésére, egy részét készpénzben, egy részét adósságátvállalás formájában.

Ez nagyjából 1000 milliárd forintnak felel meg.

Az EI alapítása 1991-re nyúlik vissza, és ütemes felvásárlásokkal nőtte ki magát Anglia legnagyobb pub-hálózatává, az egységeknek helyt adó ingatlanok tulajdonosává illetve üzemeltetővé. A vállalatnál közvetlenül 1800 ember foglalkoztatnak. A bejelentés hatására a cég papírjai meredek emelkedésnek indultak, a vezetőség pedig azt javasolja a részvényeseknek, fogadják el a papírjaikra kapott ajánlatot.

A felek ugyanakkor azt is rögzítették, készek a megállapodás részleteinek átalakítására, ha a versenyhivatal kifogást támaszt az ügylettel szemben. A hivatalnak ugyanis ilyenkor vizsgálnia kell, hogy sérül-e a fogyasztók kocsmaválasztási lehetősége, a 100-nál több pubot érintő üzletben. A vevő és az eladó arról egyeztek meg, hogy átdolgozzák egyességüket arról, ha a hivatal problémásnak ítéli meg ennyi egység egyszerre történő adásvételét.