Nagyon nagyot bukik a Boeing a földön veszteglő gépei miatt

aviation accident Horizontal
Boeing 737 MAX - Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Az amerikai multinacionális vállalat bejelentette, hogy a második negyedévben 4,9 milliárd dollárt fog fizetni a kétszeres katasztrófát okozó 737 Max repülőgépei után – írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

A díj részvényenként 8,74 dollárt (2.500 forint) jelent, tehát a teljes nyereség a kompenzációra megy el, vagyis ezzel

5,6 milliárd dollárral csökken a bevétel és az adózás előtti nyereség a második negyedévben.

Korábban az elemzők azt várták, hogy a Boeing 1,8 dolláros (521 forint) nyereséget ér el részvényenként.

Illusztráció Forrás: AFP/Jason Redmond

A cég 737 Max típusú repülőgépei március közepe óta vesztegelnek a földön, mivel a légügyi hatóságok vizsgálatot indítottak két katasztrófa ügyében, ahol megállapították, a gépek szoftverében hiba történt. Bár a cég azóta javított a szoftveren, azonban ezt a hatóságok még nem hagyták jóvá.

A Boeing részvényei két százalékkal emelkedtek a bejelentés után.

A chicagói központú cég a most elkülönített összeggel kívánja kompenzálni azokat az ügyfeleket, akik a nyári csúcsidőszak alatt járattörlésre és csökkentésre kényszerültek. A cég kifejtette, hogy a kompenzációt várhatóan évekig fizetik majd, de az ehhez szükséges összeget már a második negyedévben elkülöníti.

Illusztráció Forrás: AFP/2015 Getty Images/Stephen Brashear

Számos légitársaság, mint például a Southwest, a United vagy a Ryanair is több ezer járatát törölte novemberig.

A cég feltételezése szerint a Max 737-es repülőgépeik a negyedik negyedévben megkapják a hatóságoktól az engedélyt, így ismét lehet majd használni őket.

Jelenleg szünetel a gépek átadása,

ami komolyan veszélyezteti a Boeing tárolókapacitását, hiszen például már a dolgozói parkolókban is 737 Max repülőgépek állnak, ezért csökkentette is gyártási kapacitását havi tíz repülőgéppel. A Boeing elmondása alapján azonban 2020-ig 42-ről 57-re emeli majd meg a havi gyártói kapacitását.