Uniós átlag felett a magyar vegyipar

Vágólapra másolva!
Tavaly nagyot nőtt a hazai vegyipari termelés, és többéves lejtmenet után a szektor belföldi eladásai is emelkedtek. Az idén várhatóan folytatódik a tendencia, bár a bővülés elmaradhat a tavalyi 7,8 százaléktól - írja szerdai számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A tavalyi bővülés elsősorban az európai gazdasági környezet kedvező helyzetére vezethető vissza. A hazai vegyipar árbevételének csaknem 70 százaléka az exportból származik, ennek a háromnegyede pedig az EU piacáról - mondta a Világgazdaságnak Budai Iván, a Magyar Vegyipari Szövetség igazgatója.

A szakember kedvező fejleménynek nevezte, hogy a vegyipari termékek belföldi értékesítése többéves csökkenés után tavaly növekedett. Ez összefügg a belföldi gazdasági mutatók javulásával, valamint az építőipar, a gépjárműgyártás és több más feldolgozóipari ágazat bővülésével is.

Az igazgató kiemelte: a magyar vegyipar teljesítménye több éve meghaladja az uniós átlagot, többek között a technológiai és hatékonyságnövelő beruházásoknak, valamint a piaci igényekhez rugalmasan alkalmazkodó fejlesztéseknek köszönhetően.

Az ágazat ugyanakkor számos problémával küzd. Ezek közül a legégetőbb a munkaerőhiány, de nagy kihívás a szektornak az energiahatékonyság növelése és a klímapolitikai célok megvalósításához való hozzájárulás is.

A szövetség igazgatója szerint az idei első öt hónap statisztikái alapján 2019-ben is számottevő bővülésre számíthatunk, bár ennek mértéke - a magasabb bázis miatt is - várhatóan alacsonyabb lesz a tavalyinál.