Berlin megelégelte az albérleti spekulációt

Berlin
Karl-Marx-Allee
Vágólapra másolva!
A berlini önkormányzat 670 olyan lakást vásárolt vissza a történelmi Karl-Marx-Allee sugárúton egy magántulajdonostól, amelyek évtizedekkel ezelőtt kerültek ki az állami tulajdonból.
Vágólapra másolva!

A szocialista Kelet-Németország 1950-es évekbeli presztízsprojektje volt egy nagy körút kiépítése a Berlin keleti középpontjától Friedrichshain városrészig. Ennek része a Karl-Marx-Allee sugárút is, amelyen tavaly novemberben tiltakozáshullám kezdődött, amikor a Predac ingatlankezelő cég bejelentette szándékát, hogy 700 lakást átad Berlin legnagyobb ingatlanos vállalatának, a Deutsche Wohnennek.

A bérleti díjak emelkedése miatt a bérlők tiltakozásokat szerveztek, és molinós feliratokkal tiltakoztak a lakásablakokban.

A Karl-Marx-Allee képe Berlinben Forrás: Németh András

Végül a várost irányító testület úgy döntött, hogy közbelép, és ezzel megakadályozta az értékesítést.

Ezt 1 hónapos jogi vita előzte meg, de a szenátus végül megerősítette, hogy három, összesen több mint 670 lakást tartalmazó blokkot vásárolnak vissza.

Bár az eladási árat egyik fél sem erősítette meg, becslések 90 és 100 millió euró közötti árakról szólnak.

Berlin polgármestere elmondta, hogy a lépés az 1990-es években, a magánbefektetőknek értékesített lakásállomány visszaszerzésének stratégiájába illeszkedik, miután az utóbbi években a városban a bérleti díjak iszonyatosan megemelkedtek.

„A berlinieknek képesnek kell lenniük továbbra is a városban élniük. Ezért történt a tranzakció, és továbbra is az a szándékunk, hogy újabb lakásokat vásároljunk azért, hogy Berlin városa visszaszerezze az ingatlanpiac irányítását" - mondta Michael Müller polgármester.

Forrás: Theguardian.com