Már nem dolgozik a cenzúrázó keresőn a Google

Google, Google Chrome
ANKARA, TURKEY - SEPTEMBER 6: Google's logo is seen on a screen in Ankara, Turkey on September 6, 2018. Aytug Can Sencar / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Hónapokkal ezelőtt felröppent a hír, hogy a keresőóriás egy Kínának szánt cenzúrázó keresőn dolgozik, ám a keddi szenátusi meghallgatáson Karan Bhatia, a Google kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője elmondta, hogy már nem foglalkoznak ezzel a lehetőséggel – írja a Business Insider.
Vágólapra másolva!

„Igen, ezt megszüntettük" – válaszolta Karan Bhatia, Josh Hawley szenátornak a meghallgatáson, azzal kapcsolatban, hogy a

Google korábban olyan keresőmotor fejlesztésével foglalatoskodott, amely a kínai piacra készült volna.

Illusztráció Forrás: AFP/Anadolu Agency/Aytug Can Sencar

Hat hónappal korábban, a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai azt mondta a kongresszusnak, hogy „nem tervezik a keresési szolgáltatás indítását Kínában", de nem is zárják ki a lehetőséget.

Bár Pichai most júniusban már azt nyilatkozta, hogy elvetették az ötletet, a jogalkotók, részvényesek és emberjogi csoportok határozottabb választ vártak az amerikai technológiai óriástól.

A Dragonfly néven ismert projekt részeként egy kínai vállalat kezelte volna a keresőmotor cenzúrázással kapcsolatos funkcióit is, így például kereső-kifejezések és találatok letiltását is kezelhette volna.

A kormányzati kapcsolatokért felelős tisztviselőnek feltett kérdések között szerepelt, hogy a Google-szolgáltatások révén megszerzett személyes adatokhoz hozzáfért-e a kínai kormány az együttműködésük alatt.

Illusztráció Forrás: AFP/Josh Edelson

– válaszolta Bhatia, továbbá tagadta, hogy a cég politikai felfogása szerepet játszana a keresési algoritmus fejlesztésében és használatában.

A cég keresője 2006-2010 között működött Kínában,

ám a szólásszabadság és az emberi jogok fontosságára hivatkozva a Google befejezte a helyi követelményeknek megfelelően cenzúrázó keresőszolgáltatás üzemeltetését.