A dobozos borok jelenthetik a jövőt

Palackozott, dobozos borok
SAN FRANCISCO, CA - MARCH 02: Wine in aluminum cans is displayed on a shelf at Ales Unlimited on March 2, 2018 in San Francisco, California. Beverage companies that use aluminum for canned drinks are concerned that tariffs proposed by US President Donald Trump could result in higher prices for consumers and job cuts across the industry. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Első sorban hordozhatósága és kicsi mérete miatt terjedt el a dobozos bor, amely nemcsak kényelmesebb, mint az üveges változatot cipelni, hanem sokak szerint környezetkímélőbb megoldás is.
Vágólapra másolva!

Egyre inkább terjednek a 0,25 literes kiszerelésben kapható dobozos borok. Erre világít rá a Nielsen felmérése is, amelyből kiderül, hogy tavaly az Egyesült Államokban 67 százalékkal nőtt a dobozos borok eladása, összességében 75 millió egységet adtak el.

A legtöbb dobozos borokat árusító cég úgy reklámozza termékeit, hogy azok sokkal környezetbarátabbak, mint a hagyományos üveges kiszerelésben kapható palackozott borok.
Azonban nemcsak az ital tárolásán múlik minden, hiszen az is nagyon sokat számít, hogyan dolgozza fel a szőlőt egy borászat, de ugyanilyen fontos lehet, hogy milyen módszerekkel termesztik a szőlőt.

Az iparág kritikusai régóta támadnak azzal, hogy a borászatok rengeteg szemetet termelnek, ráadásul hatalmas a szénlábnyomuk is.

Egy 2011-es kutatás szerint a borosüvegek 70 százaléka kötött ki szemétlerakókban, de a termék hűtött rakterű kamionokban való szállítása sem csökkenti a környezetszennyezést. Ráadásul az üvegek nagysága és formája, valamint törékenysége miatt a csomagolásuk sem egyszerű.

illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

A bormárkák három kulcsfontosságú területen szeretnének zöldebbé vállni: a szállítás, tároló csomagolás gyártása és annak újrahasznosítása. Az alumíniumdobozokat sokkal egyszerűbb újrahasznosítani, de kisebb súlyuk miatt a szállítást is megkönnyítik.

Előfordul az is, hogy a dobozos borokat gyártó cégek honlapjaikon úgy hirdetik terméküket, hogy az újrahasznosítható, az üveg pedig nem. Ez viszont nem igaz, hiszen mindkét anyag újrahasznosítható, a különbség csak az újrahasznosítás módjában van.

Az alumínium dobozokat világszerte 69 százalékban hasznosítják újra, ráadásul az eredeti előállítás energiafelhasználásának csupán 5 százalékába kerül.

A legtöbb piacon lévő alumíniumdoboz emiatt teljes mértékben újrahasznosított dobozokból készült. A módszer nemcsak hatékony hanem gyors is, mivel az újrahasznosítás megkezdését követően akár már 60 nap után is újra a boltok polcain lehet a doboz.

illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Az üveg esetében nem ennyire egyszerű a helyzet. Az egyik probléma, hogy a vásárlók sokkal kevésbé hajlamosak az üveg újrahasznosítására. Ehhez hozzájárul, hogy sok országban szín alapján kell szelektálni az üvegpalackokat, vagy el kell róluk távolítani a címkét. Ezzel szemben az alumínium dobozokat csak be kell dobni a kukába.

A boroknál a szállítás jelenti a környezetre gyakorolt legnagyobb hatást.

Ugyan az alumínium dobozokat egyszerűbb szállítani, de az üvegpalackok nagyobb mennyiségű folyadék befogadására képesek. Mégis ha alumínium dobozokban szállítjuk a bort az fele annyi helyet foglal, mint az üvegpalackos szállítás. Így két teherautó helyett, eggyel is el lehet szállítani azonos mennyiséget. A borospalackok formája miatt mindig maradni fog fölösleges, kihasználatlan hely, míg az alumínium dobozok könnyen egymás tetejére pakolhatóak, kevés kihasználatlan helyet hagynak, ráadásul könnyebbek is.

A vállalatok számára tehát kiadáscsökkentő megoldás, ha az üvegről áttérnek az alumíniumra. Ennek értelmében a termékek végső árát is csökkenteni szokták a cégek, ezért gyakran olcsóbb az alumíniumdobozban lévő bor, mint az üveges kiszerelésben kapható. A vásárlók számára viszont az ár és a kiszerelés gyakran visszataszító, hiszen azt gondolják, hogy egy gyengébb minőségű termékről van szó. A szakértők szerint, amíg az emberek gondolkodásmódja nem változik meg, addig továbbra is népszerű lesz az üveges megoldás.