Árverésre bocsátják a Titanic egyik túlélőjének életmentő pálcáját

titanic honor & glory
Titanic: Honor & Glory
Vágólapra másolva!
Valószínűleg az életet jelentette Ella White és 25 másik ember számára az asszony elemmel világító sétapálcája, melynek segítségével a nő fényjelzéseket adott az óceán közepén, megmentve ezzel magát és társait, a Titanic katasztrófájának éjszakáján. Az elemmel működő eszköz most kalapács alá kerül.
Vágólapra másolva!

Ella White története és megmenekülése a süllyedő Titanicról, meglehetősen jól dokumentált. A világ legismertebb hajókatasztrófájának évében 55 éves asszony, első osztályon utazott a hajón, és a 8. számú mentőcsónakban hagyta el a léket kapott monstrum fedélzetét a katasztrófa éjszakáján. Rajta kívül 25-en voltak még a csónakban - ez jóval annak névleges kapacitása alatti létszám volt -, amit másodjára bocsátottak vízre a Titanicról.

26 Titanic-túlélő köszönheti életét egy női pálcának Forrás: Vintage Digital Revival

White magával vitte fekete pálcáját, melynek bakelitből készült feje - a világ első szintetikus műanyaga - egy akkor különleges megoldásnak köszönhetően, egy kis elem segítségével, világított. Ez technológiailag ma már semmiféle különlegességet nem jelent, ám 33 évvel azután, hogy Edison feltalálta az elektromos izzót, még igazi kuriózumnak számított.

Minden jel szerint White és a csónakban utazó többi ember, ennek köszönheti életét. A csónak saját lámpái ugyanis alig bocsátottak ki magukból fényt, még a viszonylag közeli távolságban lévő más mentőcsónakok megpillantására sem volt elegendő. A sétabotnak köszönhetően White csónakja viszont arra is vállalkozott, hogy visszaforduljanak a süllyedő hajó felé, túlélők után kutatva. Lényegében ennek köszönhetően nézhették végig azt is, ahogy a Titanic kettétörve merül a hullámsírba.

Ella White és a megmenekülést jelentő pálca Forrás: Guernsey’s / Encyclopedia Titanic

Más utasokat azoban nem tudtak megmenteni, a pálcát jelzőfényként használva viszont megmenekültek mindannyian.

A túlélőket kimentő Kárpátia vette fel őket is, köszönhetően annak, hogy a tengerészek észrevették a pálca fényét.

Az asszony 30 évvel a katasztrófa után halt meg, pálcája pedig ezt követően többször gazdát cserélt családon belül, sőt, leszármazottai és családtagjaik még össze is vesztek a tulajdonjogon. Ella White megmenekülésének története a sétapálcával együtt öröklődött családon belül, és mivel a hozzátartozók nemrégiben egyezséget kötöttek a korábbi vitájukat illetően, elhárult az akadály az elől, hogy a különleges tárgyat aukcióra bocsássák július 20-án, az "Egy évszázad a tengeren" nevű kétnapos árverésen, Newportban.

Az életmentő pálcáért az előzetes várakozások szerint akár 500 ezer dollárt is ajánlhatnak a liciten, ami nagyjából 145 millió forintnak felel meg.