Valószínűleg az arany lesz az év slágerbefektetése

arany tömb
2515185 Russia, Verhnyaya Pyshma. 10/22/2014 Gold bars manufactured during the opening of a new bank bar manufacturing line at the Yekaterinburg Plant for Non-Ferrous Metals Processing, in the town of Verkhnyaya Pyshma, Sverdlovsk region. Pavel Lisitsyn/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
A nyári hónapok általában uborkaszezont jelentenek az aranypiacon is. Az elmúlt hetek tapasztalatai azonban arra utalnak, hogy a nemesfém tartósan kitörhet abból a szűk sávból, amelyben idén eddig mozgott. Hamarosan pedig akár már 1600 dolláros aranyárról is beszélhetünk.
Vágólapra másolva!

Bár idén eddig az arany árfolyama egy igen szűk sávban mozgott, több elemzés is úgy számol, a következő hónapokban kitörhet a nemesfém árfolyama ebből a zónából, és megindulhat egy lendületesebb drágulás. A Conclude Befektetési Zrt. szakértője jelezte, hogy

a közeljövőben akár 1600 dollárig is felmehet az arany unciánkénti árfolyama.

A nyár általában uborkaszezon az arany piacán, de idén várhatóan elmarad a relatíve eseménytelen időszak – mondja Juhász Gergely, a Conclude vezérigazgatója. Hozzátette, hagyományosan június végétől augusztus közepéig tart az az időszak, amikor az arany ára a legalacsonyabb, azonban idén ez eltérhet a szokásostól. A geopolitikai helyzet, a reálkamatok eltűnése, az inflációs aggodalmak megerősödése, valamint a részvénypiaci túlárazottság egyaránt azt támasztja alá, hogy emelkedésnek indulhat a sárga nemesfém ára. Ez pedig Juhász szerint időszerű is lenne.

Az óvatosság megágyaz a drágulásnak

A szakember hangsúlyozta, az Egyesült Államok Iránnal való konfliktusának mélyülése, valamint a Kínával szembeni kereskedelmi háború fokozódása sok befektetőt óvatosságra int. Elsősorban azokat, akik a rekordokat elérő részvénypiacokról menedékeszközökbe, így például aranyba menekíthetik pénzüket, illetve azokat, akik attól tartanak, hogy az elemzők által már jelzett negatív korrekció bekövetkezik, és az árfolyamok meredeken zuhanni kezdenek.

Komolyabb felfutás is jöhet az aranypiacon Forrás: AFP/Ozan Kose

Arról pedig korábban is szóltak már elemzések, hogy az arany lehetséges emelkedése mögött jelentős részben a jegybanki kommunikációk állhatnak.

A befektetők ugyanis ma már az amerikai Fedtől, az Európai Központi Banktól és a japán jegybanktól egyaránt lazításokat várnak, aminek következtében az amerikai állampapírhozamok is süllyedni kezdtek

– a várakozások szerint egyébként a feltörekvő piacokon ugyancsak jöhetnek még lazítások a következő hónapokban. Mindez pedig az arany drágulását vetítheti előre.

Különösen az amerikai központi bank esetében volt megfigyelhető 180 fokos fordulat az elmúlt időszakban. Míg decemberben a piaci konszenzus arról szólt, hogy 2019-ben a Fed tartani fogja a jelenlegi irányt, és a legjobb esetben nem emel kamatot ebben az évben, ma már a tőzsdék egyértelműen kamatcsökkentéseket áraznak.

Szinte teljes a konszenzus azzal kapcsolatban, hogy júliusban jön egy kamatvágás, összesen pedig 2-3 lazítást várnak a befektetők idén az Egyesült Államokban.

Az idei év egyik további fontos jellegzetessége, hogy a világ jegybankjai 50 éve nem látott ütemben kezdtek el aranyat vásárolni az elmúlt időszakban. Ennek elsődleges oka az, hogy a központi bankok igyekeznek divzerzifikálni a tartalékaikat, hogy csökkentsék a kitettségeiket a devizaárfolyamok mozgása felé – beleértve az amerikai dollárt is. Májusig a jegybankok nettó aranyvásárlása 247 tonnát tett ki, ami 10 milliárd dollárnak megfelelő értéknek számít.

Kockázat és fedezék

Mindeközben a GoldHub féléves elemzése egy igen érdekes jelenségre is felhívja a figyelmet. A befektetők kockázatvállalási hajlandósága ugyanis az elmúlt hónapokban igencsak érdekes mintázatot mutatott. Miközben egyre nőttek a nemzetközi geopolitikai kockázatok és fokozódtak az aggodalmak a világgazdaság lassulása kapcsán, a részvénypiacok mégis új csúcsokat ütöttek meg – főként az Egyesült Államokban.

Az arany unciánkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Ezzel együtt viszont a hagyományosan biztonságos menedékeszköznek számító arany árfolyama is emelkedett, vagyis egyre több vásárló jelent meg a nemesfém piacán. Ennek tudható be, hogy

június végén az arany az egyik legjobban teljesítő eszköznek számított.

Ez a jelenség azért izgalmas, mert nem tipikus, hogy az igencsak kockázatos részvények, és a biztonságos arany árfolyama együtt erősödjön. Most azonban arról lehet szó, hogy a befektetők elkezdték megérezni, hogy a részvények túlárazottá válnak, és miközben még vásárolnak, igyekeznek fedezni a kockázatosabb befektetéseiket egy lehetséges lejtmenettel szemben.

A GoldHub elemzése emellett három olyan kockázati gócpontot jelölt meg, amely alapjaiban befolyásolja a piaci mozgásokat. Az egyik ilyen az amerikai-kínai vámháborúban életbe léptetett vámok potenciális hosszú távú negatív hatásai, illetve az esetlegesen eszkalálódó konfliktusok az USA és kereskedelmi partnerei között. A másik pont az Egyesült Államok és Irán között fennálló geopolitikai feszültség. Végül a harmadik pont a brexit körül továbbra is fennálló bizonytalanságok, illetve tágabb értelemben az Egyesült Királyság és Európa esetleges gazdasági nehézségei. Emellett több elemző is aggódik azzal kapcsolatban, hogy ha a jegybankok ismét elkezdenek lazítani, akkor ha a közeljövőben valóban beütnek komolyabb gazdasági problémák (például egy recesszió), akkor a központi bankoknak nem lesz elég muníciójuk ahhoz, hogy vészhelyzetben támogatni tudják a gazdaságaikat.

Az elemzés azzal zárul, hogy

az év fennmaradó részében elsősorban nem a fogyasztói kereslet, hanem a spekulatív aktivitás fűti majd az aranypiacot.

A GoldHub szerint a befektetői kereslet kitartóan erős marad, és várhatóan a jegybankok is lendületesen vásárolják majd a nemesfémet.