Csúnyán lemaradhatnak a bankok a techcégek mögött

görög témához Nemzetközi Valutaalap,  IMF Washington
The seal of the International Monetary Fund is seen on a headquarters building in Washington, DC on July 5, 2015. The euro was dropping against the dollar after early results of the Greece bailout referendum suggested the country rejected fresh austerity demands from EU-IMF creditors. AFP PHOTO/MANDEL NGAN / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) új kutatása szerint a bankoknak fejlődniük kell, vagy fennáll a veszélye, hogy lemaradnak a nagy technológiai vállalatokkal szemben a pénzügyi szektorban – írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

Tobias Adrian és Tommaso Mancini-Griffoli, a most megjelent IMF kutatás, A digitális pénz növekedésének szerzői szerint a két leggyakoribb pénzforma a készpénz és a bankbetét komoly versenytársat fognak kapni.

Az IMF washingtoni központja Forrás: AFP/Mandel Ngan

Ugyan a bankok nem valószínű, hogy eltűnnek, azonban a technológiai vállalatok és fintech cégek térnyerése miatt egyre nagyobb versennyel kell szembenézniük.

– olvasható a kutatásban.

A Facebook korábban bejelentette, hogy saját kriptovalutát indít Libra néven, a hírt számos döntéshozó szkepticizmussal fogadta.

A múlt héten, a Jerome Powell, a Fed elnökének véleménye szerint a Libra „komoly aggályokat" vet fel a magánélet, a pénzmosás, a fogyasztóvédelem és a pénzügyi stabilitás terén is.

– áll a kutatásban.

Illusztráció Forrás: AFP/Zach Gibson

A kutatás szerint a hagyományos bankoknak bizonyos területeken előnye van a technológiai versenytársaikkal szemben, például a kamatlábak emelésénél.

Az IMF tanulmány arra is kitért, hogy a Libra nem különösebben fogja érdekelni a felhasználókat, ám a nagy techcégek és fintech vállalatok „vonzó, olcsó és megbízható szolgáltatásokat nyújtanak egy nagy ügyfélkör számára".

Korábban az IMF ügyvezető igazgatója, Christine Lagarde azt mondta, hogy a kriptovaluták egyértelműen hatással vannak és lesznek a hagyományos bankokra.