Hatalmas dobásra készül az Alibaba

Alibaba
5667516 15.10.2018 People walk in Alibaba Group's headquarters building, in Hangzhou, China, October 15, 2018. Iliya Pitalev / Sputnik
Vágólapra másolva!
Az Alibaba részvényesei nagy többséggel megszavazták a tervet, melynek értelmében az e-kereskedelmi óriás feldarabolná a részvényeit. Így pedig megnyílik az út a további jelentős tőkebevonás előtt.
Vágólapra másolva!

A nagy részvény-feldarabolási akciót 2020. július 15-ig hajtaná végre az Alibaba online kiskereskedelmi óriás, aminek értelmében egy jelenlegi részvényt 8 darabra bontanának fel. Ez azt jelentené, hogy a most forgalomban lévő 4 milliárd részvényről az összmennyiség 32 milliárdra bővülne – írja a CNBC. A tervet az Alibaba jelenlegi részvényesei is megszavazták mostani éves közgyűlésen.

Ezzel együtt az Alibaba azt tervezi, hogy Hongkongban is tőzsdére dobja a papírjait, amitől a vállalat mintegy 20 milliárd dolláros tőkeemelést remél.

A múlt hónapban belengetett részvényfeldarabolás azt a célt szolgálná, hogy a társaság növelje a rugalmasságát a tőkebevonási gyakorlatok során, beleérve az új részvények kibocsátását is. Ez pedig megkönnyítené a hongkongi tőzsdére lépést. Az Alibaba részvényeit most New Yorkban jegyzik, mióta a cég 2014-ben végrehajtotta a kezdeti nyilvános részvénykibocsátását (IPO).

Az Alibaba részvényének idei teljesítménye New Yorkban Forrás: Investing.com

Az elemzők szerint ráadásul az Alibaba inkább előbb, mint utóbb léphet tőzsdére Hongkongban, főleg, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus megnehezíti a részvény teljesítményét az amerikai piacon.

A kínai óriásvállalat számára tehát elég sürgősnek tűnik a részvényfeldarabolás – mondja Gil Luria, a D.A. Davidson & Co. kutatási igazgatója. A szakember kiemelte, az Alibaba várhatóan minél előbb végrehajtja majd a hongkongi IPO-t, különösen azért, mert

Hongkongban végre elhárultak azok a szabályozói akadályok, amelyek korábban New York felé tolták a céget.

Az sem mellékes azonban, hogy a részvények feldarabolásával az Alibaba újabb befektetők előtt nyithatja meg a vásárlás lehetőségét, ez pedig komoly tőkebevonást jelenthet a vállalatnak. Noha az Alibaba most is elég jelentős készpénzállománnyal rendelkezik, a friss tőke segítséget nyújthat a cégnek ahhoz, hogy új területeken ruházzon be.

Az Alibaba 2014-ben 68 dolláros részvény lépett tőzsdére. Hétfőn a papír 173 dollár fölött árfolyamon fejezte be a kereskedést.