Rendkívül rövid fizetési határidőt szabnak a magyar cégek

női fönök vezető igazgató egyenlőtlen  fizetés női  férfi bérek fizetések
Vágólapra másolva!
Az Intrum 29 országra kiterjedő Európai Fizetési Jelentés című reprezentatív kutatásából kiderült, hogy rendkívül rövid fizetési határidőket szabnak a magyar vállalatok, emiatt sok egyéni ügyfél kénytelen halasztást kérni.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a vállalatok átlagosan csak 11 nap fizetési határidőt adnak lakossági ügyfeleiknek. Vállalati ügyfeleknek 24 nap, a közszféra intézményeinek adott átlagos türelmi idő pedig 31 nap. Az uniós átlag ennél jelentősen magasabb, különösen a magánszemélyek esetén, ők átlagosan 21 napot kapnak a fizetésre, míg a vállalati ügyfelek 34, a közintézmények 33 napot - írták.

A lakossági ügyfeleknek egyre rövidebb fizetési határidőket szabnak meg a magyar vállalatok:

  • 2016-ban még 16 nap volt az átlagos fizetési határidő,
  • 2017-ben azonban már csak 14, 2018-ban és 2019-ben pedig alig 11 nap.

Hosszabbodtak ugyanakkor a vállalati ügyfeleknek és a közintézményeknek adott határidők, hiszen előbbi 2016-ban még 20, utóbbi 22 nap volt átlagosan. A felmérés szerint Magyarországon a késedelmes követelések sem csúsznak túl sokáig: a követelések nagy része 30 napnál nem régebbi.

A több mint egy hónapon át csúszó tartozások aránya Magyarországon 22 százalék, kisebb, mint a 35 százalékos európai átlag.

A megszabott határidők rövidülése összefügg azzal, hogy az elmúlt években javult a fogyasztók fizetési morálja, 2016 óta csaknem a felére csökkent a teljesítés és a tényleges fizetés között eltelt idő - mondta a közlemény szerint Deszpot Károly, az Intrum értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója.

illusztráció Forrás: Shutterstock

Hozzátette, hogy az elmúlt időszakban tapasztalható, 4 százalék feletti GDP-növekedés tükrében érthető, hogy a lakosságnak és a vállalatoknak kevesebb gondot okoz a késedelmes fizetés.

A jelentésben kiemelik, hogy az erős gazdasági növekedés miatt a vállalatok eredményét még kevéssé befolyásolja a késedelmes fizetés. Később, egy kevésbé erős konjunktúrában azonban kihívást jelenthet a cégek számára, hogy maguk kezeljék a kintlévőségeiket.