Eldőlt, kinek az arcképe kerül az új brit címletekre

kódjátszma alan turing benedict cumberbatch
Vágólapra másolva!
Alan Turing szerepel majd a Bank of England új 50 fontos címletén. A matematikus, kódtörő és számítástechnikai úttörő a második világháborúban rendkívül fontos szerepet töltött be, részben neki köszönhető, hogy sikerült feltörni a német titkosított üzeneteket.
Vágólapra másolva!

Alan Turing, akit a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként tisztel a tudományos utókor, a II. világháború idején annak a csoportnak az élén állt, amely a Bletchley Parkban, a brit katonai hírszerzés kódfejtésre szakosodott akkori központjában

feltörte a német hadvezetés által megfejthetetlennek hitt Enigma-kódot.

Ezt a kódot használták az Atlanti-óceán északi vizein szövetséges konvojokra vadászó, a háború első szakaszában súlyos veszteségeket okozó német tengeralattjárók kommunikációjához is. A kód feltörése egyes történészi vélemények szerint évekkel rövidítette le a háborút.

illusztráció Forrás: Fórum Hungary

Az 50 fontosat korábban a korrupt elit pénzének is nevezték és nagyon kevesen használják a hétköznapokban, de ennek ellenére is

jelenleg 344 millió ilyen címlet van forgalomban, amelynek összértéke meghaladja a 17 milliárd fontot.

A szűkített listán, ahonnan végül Turing került ki győztese, szerepelt még Mary Anning, Paul Dirac, Rosalind Franklin, William Herschel és Caroline Herschel, Dorothy Hodgkin, Ada Lovelace és Charles Babbage, Stephen Hawking, James Clerk Maxwell, Srinivasa Ramanujan, Ernest Rutherford és Frederick Sanger.