Öveket becsatolni, azonnal indul a gyorsjelentési szezon!

zászló amerikai zászló
usa, etat de New York, New York City, Manhattan, financial district, wall street, bourse, nyse, drapeau american, Photo Gilles Targat
Vágólapra másolva!
Rég nem látott gyenge számokat hozhat a hamarosan induló vállalati gyorsjelentési szezon. Az elmúlt hónapok globális gazdasági bizonytalanságai igen erősen lehúzták a cégek eredményeit, és most már a befektetők is arra készülnek, hogy elindul a hullámvasút a tőzsdén, ha elkezdenek kijönni a friss számok.
Vágólapra másolva!

A kereskedelemi háború és a világgazdaság lassulása az a két fő tényező, amely a mélybe húzhatja az amerikai cégek számait, ahogy hamarosan beindul a második negyedéves gyorsjelentési szezon.

Eddig 114 vállalat adott ki előzetes iránymutatást, és 77 százalékuk csökkentette a prognózisát

– írja a CNBC.

Részben pontosan ennek köszönhetően, az elemzők úgy számolnak, hogy összességében 2,9 százalékkal lesznek alacsonyabbak a nyereségek a tavalyi év azonos időszakához képest. Ha pedig valóban beüt a gyengülés, akkor három éve először fordul elő olyan egymást követő két negyedév, amikor az amerikai cégek csökkenő profitokról számolnak be.

Intő jelek

Az első jelek pedig már meg is érkeztek az elemzők számára. A héten ugyanis két szereplő is közzétette a számait az amerikai ipar szívéből, és mindkettő kiábrándító eredményeket közölt. Az MSC Industrial Direct és a Fastenal (utóbbi Észak-Amerika legnagyobb kötőelem gyártója) egyaránt a lassuló üzleti környezet negatív hatásaira hívta fel a figyelmet.

Jön a hullámvasút a Wall Streeten? Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Volkan Furuncu

A legnagyobb veszteségekről várhatóan a nyersanyagcégek, illetve az információs technológiai szektorban működő vállalatok jelentenek majd. A várakozásokat tekintve a nyersanyagszektor ráadásul brutális romlást tapasztalt.

Míg az elemzők a negyedév elején 3,2 százalékos profitcsökkenést prognosztizáltak a szektorban, addig ezen a héten már 16,2 százalékos esést vártak a szakemberek

– derül ki a FactSet adataiból.

Mindazonáltal vannak olyan tényezők is, amelyek némileg szebbé teszik az összképet. Öt iparág (beleértve a közműveket és az egészségügyet) ugyanis várhatóan növekvő profitokról számol majd be. Ezzel együtt a bevételek frontján 11 szektorból csupán háromtól várnak gyengülést az elemzők.

Izgalmas időszak jön

A nagy kérdés tehát most az lesz, a piacok vajon hogyan reagálnak majd a vállalati eredményekre. Jelenleg ugyanis az amerikai tőzsde erős lendületben van, azonban elsősorban azért, mert a jegybank elnöke a héten lényegében bejelentette a júliusi kamatcsökkentést.

A Dow Jones Industrial Average csütörtökön új rekordot döntött, és a történetében először átlépte a 27 000 pontos határt, míg az S&P 500 index szerdán – szintén új rekordot beállítva – megütötte a 3000 pontos szintet.

Ha viszont a cégek valóban kirívóan rossz eredményeket közölnek, akkor azzal hullámvasútra ültethetik a részvénypiaci befektetőket is.

Jövő héten azonban már tisztább képet láthatunk. A sort a Citi jelentése indítja hétfőn, de ugyancsak a jövő héten esedékes a Goldman Sachs, a JP Morgan, a Microsoft, a UnitedHealth, az IBM, a Philip Morris, a United Airlines, valamint a Netflix adatközlése is.