Különleges sportcipőket küld árverésre a Sotheby's

New York Fashion Week - Street Style - Day 0 Arts Culture and Entertainment Fashion
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 06: Lisa Hahnbueck wearing denim jacket, yellow knit, Fendi bag, denim jeans, white sneakers on September 6, 2017 in New York City. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Székhelyén, New Yorkban rendezi meg első, sportcipőkről szóló aukcióját a Sotheby's. Nem is akármilyen lábbelik kerülnek a képzeletbeli kalapács alá az online aukción: 100 pár cipőt árvereznek el a világ legritkább modelljeiből - írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

Különleges cipőritkaságokat bocsát online árverésre az aukciósház első edzőcipő-aukcióján. A 100 pár cipő a legkevesebb darabszámban gyártott edzőcipőkből kerül ki, köztük olyan egyedi darabokkal, mint a Nike egyik első futócipőjének egy példánya.

Képünk illusztráció Forrás: Getty Images/2017 Christian Vierig/Christian Vierig

A NIke "Holdcipőjéből" mindössze 12 pár készült, és a Nike társaalapítója tervezte az 1972-es Olimpiára. A most árverésre szánt darab kézzel készült, valódi cipőritkaság.

Előzetesen 160 ezer dollár körüli árat várnak érte, ami körülbelül 46 millió forintnak felel meg.

De a kínálatban vannak még edzőcipők 2011-ből és 2016-ból is. Ezek a Vissza a jövőbe című filmtrilógia 1989-es, második epizódjában látott, szintén Nike-cipők limitált kiadású új változatai, az eredetit a főszereplő Michael J Fox viselte az ismert filmben.

Ezekért várhatóan 50 ezer és 70 ezer dollár közötti összegnél ütik majd le virtuálisan a licitet.

Az online aukció egészen július 23-ig tart, azon Adidas ritkaságok, vagy épp Air Jordanek, illetve a rapper Kanye West kollekciójához köthető darabok is megszerezhetők.

Az aukciósház egyik vezetője elmondta: úgy gondolják, az edzőcipők értékesítésében művészet, kultúra és divat találkozik, mivel ezek a cipők korábbi generációk tagjainak a luxusdivatját jelentették még.

A legmagasabb ár, amit valaha nyilvános aukción edzőcipért kifizettek, 190 373 dollár (kb. 55 millió forint) volt 2017-ben. Egy pár Conversért adta akkor ennyi pénzt, amit 1984-ben viselt Michael Jordan az olimpiai döntőben. Akkor az árverést egy kaliforniai társaság bonyolította le.